Ingrediënten
1 middelgrote flespompoen, schoongemaakt en ongeschild, overlangs gehalveerd, pitten verwijderd en overdwars in 2,5 cm dikke plakken gesneden
45 ml olijfolie
6 grote romatomaten, overlangs gehalveerd
3 cm verse gemberwortel, fijngeraspt
1 rode chilipeper, zaadjes verwijderd, in fijne blokjes
2 tenen knoflook, fijngewreven
30 g donkere fijne ruwe rietsuiker grof zeezout en zwarte peper
Limoenyoghurt
120 g Griekse yoghurt
¼ tl gemalen kardemomzaad
Bereiding
Verhit de oven tot 240 graden. Vermeng de pompoenplakken met 2 eetlepels olie, 2 theelepels zout en royaal versgemalen zwarte peper. Verspreid ze naast elkaar over een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 35-40 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. Schakel de oventemperatuur terug naar 170 graden. Leg de halve tomaten met de snijkant boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met ¼ theelepel zout, besprenkel met de laatste eetlepel olie en laat ze in de oven in 80 minuten gaar worden. Doe de gember, chilipeper, knoflook, suiker en ¼ theelepel zout in een middelgrote kom. Mix alles tot puree en lepel dit over de tomaten. Laat ze in de oven nog 40 minuten karamelliseren, laat ze afkoelen. Roer alle ingrediënten voor de limoenyoghurt in een kom door elkaar met ½ theelepel zout en royaal versgemalen zwarte peper. Zet tot gebruik in de koelkast. Verdeel de pompoen op een grote schaal en schik de tomaten er tussenin. Sprenkel de limoenyoghurt erover, bestrooi met koriander, cashewnoten en eventueel de uitjes en dien op.
Flespompoen met gembertomaten en limoenyoghurt
Een hoofdgerecht voor de vegetariërs!