Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Geroosterde knolselderij
Pieter en Peter Lute maakte geroosterde knolselderij, een gerecht wat Peter maakt in zijn vegetarische pop-up tijdens Week Zonder Vlees.

  Ingrediënten:

  • 1 knolselderij
  • 100 ml olijfolie
  • 30 gr kruiden (bijvoorbeeld basilicum, peterselie, bieslook, selderij)
  • 100 ml geitenyoghurt
  • Klontje boter
  • Zout en peper

Bereidingswijze: 

Verwijder harde steeltjes van kruiden en blancheer ze heel kort in kokend water. Leg ze meteen daarna in ijswater. Droog met een theedoek. Doe de kruiden in een theedoek en pureer ze voor ongeveer 20 seconden met een blender of staafmixer. Voor een nog intensere olie kun je het proces in de blender een paar keer herhalen, waarbij je de olie tussendoor steeds koelt in de koelkast of vriezer. Door de wrijving in de blender wordt de olie verwarmd, waardoor meer smaken vrijkomen. Zet apart.  

Was de knolselderij goed. Leg deze nog nat op het rooster van een voorverwarmde oven van 180 graden. Door verdampen van het vocht stoom en bak je tegelijk. Laat de knolselderij in ongeveer 1,5 uur mooi bruin worden, net niet zwart. Als het kleuren langer duurt kan je de oven opschroeven naar 200 graden. Er is dan niets aan de hand alleen verschillen de ovens thuis een beetje. Mocht je een kerntemperatuurmeter hebben is een temperatuur van 76 graden kern het mooiste moment om hem eruit te halen.

Haal de knol uit de oven laat deze 10 minuten rusten (net als een stuk gebraden vlees) en verpak je het in keukenfolie. Laat hem 1 dag in de koelkast lekker doortrekken. Schil de knol en gooi de bruine schillen niet weg. Doe de schillen in een pan en voeg er water aan toe. De schillen moeten net onder het water staan. Kook het rustig en na 3 uur doe je alles op een passeerdoek. Knijp het goed uit om zoveel mogelijk knol bouillon te hebben. Kook het in totdat de smaak krachtiger is en jijzelf tevreden bent met de smaak. Breng het op smaak met iets zout en vers gemalen peper. Doe er vlak voor het serveren een klontje boter door.

Snijd tijdens het inkoken van de knolselderijbouillon het vlees in mooie blokken en bak ze even kort en krachtig in een pan. Bewaar het overige vruchtvlees voor de volgende dag als salade of crème. Serveer het in een diep bord en spuit de kruidenolie en geitenyoghurt er losjes over.

Je kunt er rijst, gort of linzen bij serveren om er een complete maattijd van te maken. In het programma serveert Peter er een schuim van aardpeer en kruiden van het Wad bij.  

Eet smakelijk!

 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.