Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur
Recepten
Gesmoorde kool met geitenkaas
savooiekool in bouillon met geitenkaas.

Ingrediënten:

  • 1 grote groene savooiekool (1,2 kg)
  • 1 tl isot- of urfa-biber (gerookte zwarte peper)
  • 8 sjalotten, gepeld
  • 8 tenen knoflook, gepeld
  • 300 ml witte volle kwaliteiswijn
  • 250 ml groentenbouillon
  • 10 takjes tijm
  • 1 el grofgehakte oreganoblaadjes
  • 1 el grofgehakte peterselieblaadjes
  • 1 el  grofgehakte korianderblaadjes
  • 1 tl tijmblaadjes
  • extra vergine olijfolie rode wijnazijn
  • 4 geitenkaasjes (gehalveerd voor 8 personen)  

verder nodig:

  • gas- of crème brûlée-brander  

Bereidingswijze: 

Verwarm de oven voor op 150 graden  

Leg de kool omgekeerd op je werkblad. Snijd in kwarten. Doe dit dwars door de dikke nerf heen, die houdt de bladeren bij elkaar.  

Verhit in een grote, afsluitbare gietijzeren braadpan een laagje eenvoudige olijfolie op middelhoog vuur. Strooi 1 theelepel keukenzout en een halve theelepel isot-biber in de olijfolie en druk de koolpunten met een snijkant naar beneden in de pan. Gebruik zo nodig enig geweld, kool kan tegen een stootje en slinkt tijden het garen. Na een minuut of vijf moet een mooi gebraden laagje zijn ontstaan. Draai de koolpunten om en braad ook aan de andere snijkant 5 minuten aan.  

Halveer de grootste sjalotten en knoflooktenen en verdeel over de kool. Schenk de wijn en groente bouillon in de pan en breng tegen de kook aan. Strooi over de kool 1 theelepel keukenzout, een halve theelepel isot-biber en de takjes tijm. Zet de pan minimaal 2 uur afgedekt in de oven (3 uur is optimaal). Controleer halverwege of niet al het vocht is verdampt.   Doe voor het chimichurri-achtige sausje de kruiden in de keukenmachine. Draai met olijfolie en wijnazijn (verhouding 3:1) tot een saus die het midden houdt tussen een pesto en een dressing.  

Verdeel de gesmoorde kool over borden. Schoei met een crème brûlée-brander de kool dicht en lepel wat van de saus over de kool. Leg het kaasje op de kool en brand goudbruin met de brander. Serveer met het restant van de gebruikte witte wijn of trek een droge rosé open.  

Eet smakelijk! 

 

Delen
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, social media cookies mogen worden verzameld, zodat ik gebruik kan maken van social media koppelingen binnen deze site.