Iedere werkdag om 10:00 en 17:00 uur

Culinair

Mosselen op twee manieren
Mosselen in rode cury en mosselen in op z’n Normandisch

Voor 4 personen per recept

Ingrediënten
Voor de rode currypasta:
1 ui
1 stengel citroengras, harde stukken weggesneden, in stukken gesneden
4 tenen knoflook
2 cm gember, geschild
3 rode pepers, zonder steeltje
3 djeroek peroet (limoenbladen)
Handvol koriander
0,5 tl kurkuma
1 tl tomatenpuree
Rasp van 1 limoen
50 ml zonnebloemolie
Zout  

Voor de mosselen bij de rode curry:
2 kilogram mosselen, schoongemaakt
300 ml kokosmelk
4 stengels bosui, in ringen
0,5 rode peper, in ringen
4 takjes koriander, grof gesneden
1 stengel citroengras, grofgehakt  

Voor de mosselen op z’n Normandisch:
3 kilogram mosselen in de schelp, gewassen
20 gram roomboter
2 stengels bleekselderij, onderkant en draden verwijderd, in dunne plakjes gesneden
2 sjalotten, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
5 takjes bladpeterselie, blaadjes geplukt en gehakt, stengels fijngesneden
200 ml witte wijn
50 ml room 8 takjes dragon, blaadjes geplukt en fijngesneden
Zwarte peper  

Bereiding
Voor de mosselen in rode curry:
Meng voor de rode currypasta de ui, het citroengras, de knoflook, gember, rode peper, djeroek peroet, koriander, kurkumapoeder, tomatenpuree, limoenrasp, zonnebloemolie en wat zout in de keukenmachine. Maal dit tot een grove pasta.
Check of alle mosselen heel zijn en gooi de kapotte exemplaren weg.
Neem een wok of grote koekenpan en voeg twee eetlepels currypasta toe. Bak dit gedurende 1 minuut en voeg dan de kokosmelk toe. Roer dit goed door met een garde en breng het aan de kok.
Zodra het kookt, voeg je de mosselen toe en meng je deze goed in de saus. Leg dan een deksel op de pan en kook de mosselen gaar in 5-7 minuten. Vergeet niet om ze af en toe even om te roeren. Als alle mosselen openstaan, voeg je de helft van de bosui, rode peper en koriander toe en meng nog eens goed.
Serveer de mosselen met de resterende bosui, rode peper, koriander, citroengras en limoen.  

Voor de mosselen op z’n Normandisch:
Check of er kapotte exemplaren zijn en gooi deze weg.
Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur en voeg de bleekselderij, sjalot, knoflook en peterseliestengels toe. Maal er een flinke hoeveelheid zwarte peper over en smoor de groentjes in 1-2 minuten tot ze mooi glazig en zacht zijn.
Zet nu het vuur hoog en voeg de wijn doe. Voeg direct de mosselen toe, roer ze goed door en doe een deksel op de pan. Schud de mosselen af en toe om.
Na zo’n 3-5 minuten gaan de mosselen openstaan. Schep ze dan direct uit de pan, maar zorg ervoor dat het vocht in de pan blijft. Voeg dan de room, peterselieblaadjes en dragon toe en laat het vocht tot de helft inkoken.
Schenk de saus vanuit de pan over de mosselen, maar laat het laatste beetje in de pan zitten. Dan ben je er zeker van dat het zand in de pan blijft.  
Eet smakelijk!  

Recepten komen uit de kookboeken “Bart’s Fish Tales” en “Het Zeeuwse Mossel Kookboek” van Bart van Olphen.

Copyright 2017 Talpa Producties BV | Gebruiksvoorwaarden | Spelvoorwaarden | Privacy Policy | Cookie Policy | All Rights Reserved
Wij gebruiken cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren.
Hier vragen we eenmalig je toestemming voor. Bekijk de onderstaande cookie policy voor meer informatie.
Ja, ik ga akkoord met het gebruik van cookies op deze site.