Zalm met prei uit de oven

Karin komt samen met London koken uit haar kookboek: De makkelijke keuken.

Zalm met prei uit de oven

Ingrediënten voor de aardappelpuree:
1 kg iets kruimig aardappels, geschild en in stukken
40 g boter, in stukjes
125 ml melk, verwarmd
witte peper naar smaak
extra: boter voor serveren

Ingrediënten voor de zalm met prei:
4 zalmfilets (à 150 g)
2 preien
200 ml droge witte wijn
200 ml slagroom
1 eetl. maïzena
2 eetl. kappertjes
½  bosje verse dille
kneepje vers citroensap
klontje boter

Bereiding aardappelpuree:
Doe de aardappels in een pan en voeg zoveel koud water toe dat ze onderstaan. Breng aan de kook op middelhoog vuur en kook ze in ± 25 min. gaar. Giet af en doe de aardappels terug in de pan. Laat de aardappels in 2-3 min. droogstomen.

Stamp de aardappels fijn met de pureestamper of -knijper. Voeg al stampend beetje bij beetje de boter en melk toe. Breng op smaak met zout en peper. Leg er voor het serveren nog een stukje boter op.

Eventueel kort door een zeef doen, voor een smooth structuur

Bereiding zalm met prei:
Verhit de oven tot 200 °C.
Snij de prei in flinterdunne ringen. Gebruik alleen het witte en lichtgroene gedeelte. Smelt boter in een hapjespan en fruit de prei rustig op laag vuur tot hij zacht is (± 8 minuten). 

Klop wijn, slagroom, maïzena en royaal zout en peper in een kom door elkaar. Giet bij de prei en laat 2-3 minuten even inkoken.

Hak of knip de dille fijn en roer erdoor, samen met de afgespoelde en uitgelekte kappertjes. Verdeel alles over een ingevette ovenschaal.
Bestrooi de zalmfilets rondom met zout en peper en leg op de prei-saus, iets uit elkaar.

Zet 10-12 minuten in de oven tot de zalm nét gaar is.
Serveren, knijp er wat vers citroensap over.

TIPS:

  • Gebruik het  donkergroen van  de prei voor bouillon of groentesoep.
  • Het gerecht gaat maar kort in de oven, dus de prei moet eerst zacht gefruit worden anders blijft hij straks ‘piepen’ in je mond. Flinterdunne preiringen zijn het snelst gaar.
  • Dikke zalmfilets hebben iets meer tijd nodig dan dunne.
  • Check met een scherp mes in het midden van de zalm. Net niet meer rauw is het lekkerst. Te gare zalm is wittig lichtroze en droog.

Bestel het nieuwe kookboek van Karin Luiten hier