Brisket met venkel en kruiden

Dit is het perfecte hoofdgerecht voor tijdens de kerst! Heerlijk om te maken en op te eten!

Brisket met verkoolde courgette

Voor 6 á 8 porties  

Ingrediënten:
1,8 kg runderborst, mag een beetje vet opzitten
125 ml ketchup
40 ml appelazijn
100 ml rodewijn
70 g bruine suiker
2 eetl. sojasaus
1 eetl. worcestershiresaus
1 eetl. gele mosterd
½ theel. gemberpoeder
½ theel. knoflookpoeder
2 theel. zonnebloemolie
125 ml groentebouillon  

Bereiding:
Verhit de oven tot 150°C. Leg een groot vel aluminiumfolie in een braadslee. De folie moet ten minste driemaal zo groot zijn als de bodem van je braadslee. Je hebt genoeg folie nodig voor het volledig en stevig omwikkelen van het klapstuk, dus indien nodig kun je schatten hoeveel je nodig hebt door je klapstuk ermee te verpakken voordat je de braadslede ermee bedekt. Combineer de ingrediënten voor de saus. Roer de ketchup, azijn, rode wijn, bruine suiker, sojasaus, worcestershiresaus, mosterd, gember, knoflook, olie en bouillon in een  steelpan door elkaar, tot alles is gecombineerd.  

Laat de saus 10 á 15 minuten sudderen op matig hoog vuur, blijf zo nu en dan in de saus roeren  zodat de smaken goed mengen.  

Doe het vlees en de saus in de braadslee. Leg het vlees op de aluminiumfolie en giet de saus eroverheen, waarbij je zo veel mogelijk van het vlees bedekt. Wikkel de folie rond het klapstuk wanneer je klaar bent.  

Zorg ervoor dat de folie strak rond het klapstuk (brisket) is gewikkeld, zodat er geen vocht via de hoeken van het folie kan lekken.  

Wacht tot het vlees gaar is. Het rundvlees dient ongeveer 1 uur per 500 gram vlees te worden geroosterd. In dit geval moet het klapstuk 3 à 4 uur garen.  

Controleer de interne temperatuur van het klapstuk met een vleesthermometer. De temperatuur moet tussen de 88 en 93°C zijn en het vlees moet gemakkelijk uit elkaar te trekken zijn mocht je dat willen.  

Haal de runderborst-klapstuk-brisket uit de oven en laat die 30 minuten rusten voordat je hem gaat aansnijden en serveren.  

Snijd het vlees over de vezels om malser plakjes rundvlees te maken.  

Je kunt het klapstuk ook serveren met het vleesvocht, voor een meer intense smaak. Schraap het vet van het oppervlak van het kookvocht met een lepel, voordat je het over de gesneden plakjes vlees lepelt. Serveer er lekker zachte aardappel puree bij en verkoolde courgette.  

TIP: Een heerlijke venkel salade met verse kruiden smaakt top bij dit gerecht.  

Verkoolde courgette  

Ingrediënten: 
2 courgette
Zeezout  

Bereiding: 
Brand de buitenkant van de courgette zwart door deze boven open vuur te plaatsen of door gebruik een gasbrander te gebruiken.  

Gaar de courgette verder in een oven op 180°C ongeveer 20 á 25 minuten afhankelijk van de grootte. Snijd in plakjes en bestrooi met grof zeezout en serveer warm.  

venkelsalade met sinaasappel  

Ingrediënten:
2 venkelknol
60 g rucola
2 handsinaasappels
5 flinke takjes verse dragon
1 Granny Smith appel
25 g amandelschaafsel
handje ijsblokjes  

Voor de dressing
½ theel. dijon mosterd
1 eetl. honing
1 eetl. appelazijn
4 eetl. milde olijfolie
3 eetl. sinaasappelsap
1 eetl. limoensap  

Bereiding: 
Vul een grote kom met ijsblokjes en water tot de kom halverwege is gevuld. Snijd het kontje van de venkel en snijd de rest vervolgens in hele dunne plakjes. Mocht je een mandoline hebben dan werkt dat perfect.  

Doe de venkelplakjes in de kom met ijswater, hierdoor worden ze super knapperig. Snijd met een mes de schil van de sinaasappels, en snijd vervolgens de partjes eruit. Knijp het ‘klokhuis’ uit boven een bak en bewaar hierin de partjes. Het sap heb je later nodig.  

Meng mosterd met azijn, sinaasappelsap en limoensap. Nu kun je ook de honing en olijfolie erdoor heen mengen. Proef even en breng op smaak met peper en zout.  

Verwarm een koekenpan op laag vuur en rooster hierin het amandelschaafsel goudbruin. Was ondertussen de appel en snijd in dunne reepjes. Verdeel de rucola over een mooie schaal en besprenkel met een beetje van de dressing. Meng venkel, appel, dragon en sinaasappel met elkaar, maar bewaar van alle ingrediënten een klein beetje ter garnering. Breng op smaak met voldoende dressing  en meng goed.  

Verdeel het venkelmengsel over de rucola en garneer met de resterende ingrediënten en het amandelschaafsel.