Coq au vin

We weten allemaal dat liefde door de maag gaat! London laat vandaag zien hoe je het traditionele gerecht coq au vin maakt!

Voor 4 a 5 personen

Ingrediënten

4 kipfilets met vel en been
500 ml kippenbouillon
100 g mager spek in blokjes gesneden
1,5 eetl. olijfolie
60 g roomboter
20 kleine gewassen zilveruitjes
250 ml rode wijn
3 eetl. cognac
30 g bloem
1 laurierblad
2 takken verse tijm
3 teentjes knoflook, geperst
150 g kleine champignons
2 bospenen
2 eetl. cranberry confituur
zout en zwarte peper

Bereiding

Was en droog de kipfilets. Wrijf ze in met zwarte peper en zout. Maak eventueel wat inkepingen in de filets.

Breng de blokjes spek net onder water in een kleine steelpan aan de kook. Giet het water weg en dep de spekjes op keukenpapier droog.

Laat de olie in een braadpan warm worden. Voeg de boter toe en fruit daarin de blokjes spek en de uitjes. Neem ze dan met de schuimspaan uit de pan en probeer zo min mogelijk bakvet mee te pakken.
Doe de stukken kip in de pan. Bak, door af en toe te keren, de kip aan alle zijden mooi van kleur. Giet als het vlees rondom gebakken is de cognac in een dunne straal op de stukken kip. Steek de stromende cognac met een lucifer vlak boven het vlees aan.

Neem dan de kip uit de pan. Doe de bloem in dezelfde pan en roer dit er doorheen.
Doe het laurierblad en de tijm in de pan en giet er de kippenbouillon en wijn bij. Verhit dit. Blijf voortdurend roeren tot deze kookt. Voeg de knoflook, uitjes en spek toe en leg de stukken kip in de saus.

Sluit de pan af zodra de inhoud kookt. Doe het vuur wat lager en laat het vlees 1 a 2 uur sudderen. Voeg dan de champignons en de bospenen erbij. Voeg aan de wijnsaus de cranberry confituur, zwarte peper en zout toe naar smaak. Laat dit nog 10 minuten zachtjes verder koken.

Leg de stukken kip op een schotel of schaal. Giet als laatst de saus over de stukken kip.

Ook lekker voor erbij zijn gekookte aardappels. Of maak er aardappelpuree van!