Erwtensoep

London maakt vandaag erwtensoep. Heerlijk met dit weer, een kommetje soep!

Voor 4 a 6 personen 

Ingrediënten

450 g groen spliterwten
1 hamschijf
150 g rookspek
2 runder of kippenbouillon blokjes
3 laurierblaadjes
1 grote prei
2 winterwortels
3 aardappels
1 grote ui
1 klein knolselderij
bos selderij
2 rookworsten

 
Bereiding 
 
Zet de spliterwten een dag van tevoren in een pan met ruim water in de koelkast. Giet de erwten af en zet ze met 2 liter water erbij weer op het vuur. Voeg de hamschijf, de spek, laurierblaadjes en de bouillon blokjes toe en breng de soep aan de kook.
 
Zodra er schuim op de soep onstaat, haal je dit weg met een schuimspaan.  Laat de soep zachtjes koken voor 40-50 minuten. 
 
Snijd in de tussentijd de prei in ringen en was deze goed. Schil de wortel en de aardappels en snijd in blokjes. Snijd de ui in blokjes.
 
Maak de knolselderij schoon en snijd deze ook in blokjes. Haal het vlees uit de soep en snijd ook dit in blokjes.
 
Doe nu het vlees samen met alle gesneden groenten terug in de pan en kook nogmaals 45-50 minuten. Doe dan de rookworsten bij de soep en laat ze warm worden in 15 minuten. Haal ze uit de pan en snijd ze in plakjes. Is de soep toch wat te dik geworden, voeg er dan wat water bij.
 
Hak de selderij fijn en voeg de gesneden rookworst samen met de selderij toe aan de soep. Breng eventueel nog op smaak met zout en peper, maar pas op want de rookworst en spek zijn van zichzelf ook al zout. 
 
Lekker met roggebrood of volkoren stokbrood erbij.