Surinaamse stamppot

Vandaag staat London met Janny van der Heijden in de keuken. Samen maken ze een Surinaamse stamppot!

Ingrediënten

270 g zoutvlees, (bij de toko) of spekblokjes
450 g bakkeljauw, (merk Lufo bij de toko)
20 g gedroogde garnalen, (bij de toko) of normale garnaaltjes
800 g aardappels
2 theel. dijonmosterd
80 g roomboter
100 ml melk
30 g tayerblad, (bij de toko) of vervangen door spinazie
2 kleine rode uien, gesnipperd
½ madame jeanette, zaadlijsten eruit
2 tenen knoflook, fijn gehakt
2 tomaten, in kleine blokjes
scheutje zonnebloemolie
2 theel. palmsuiker of basterdsuiker
klontje roomboter
2 limoenen
zout en verse zwarte peper naar smaak

 

Bereiding

Snijd het zoutvlees in dunne kleine blokjes. Doe het zoutvlees in een kookpannetje en breng dit net onder water. Kook het zoutvlees voor ongeveer 1,5 uur tot het vlees zachter is.

Doe de bakkeljauw in een ander kookpannetje en breng ook deze net onder water . Breng het water tot het kookpunt, giet af en vul de pan waar de bakkeljauw in zit weer met koud water. Doe dit drie keer. Op deze manier ontzout je de bakkeljauw. Als je dat hebt gedaan laat je het afkoelen. Pluk je bakkeljauw in fijne stukjes. Let ook goed op kleine graatjes.

Schil de aardappels, snijd ze in grove stukken en kook ze gaar in water met een beetje zout in ongeveer 20 minuten. Kijk af en toe of het niet te hard gaat, je wilt natuurlijk geen soep. Giet de aardappels af en bewaar een beetje kookvocht. Doe de boter, de dijonmosterd en de melk, maar niet alles van de melk, bij de aardappelen. Stamp dit goed door elkaar, zodat het een echte stamppot wordt. Vind je het nog wat te droog, voeg dan wat echte melk of wat kookvocht toe. Breng dit op smaak met zout en peper.

Pluk de bladeren van de tayerblad, snijd deze in dunne reepjes en de steeltjes in dunne ringen. Doe de reepjes tayerblad bij de aardappelpuree en meng dit goed door elkaar. Leg de gesneden tayersteeltjes nog even apart.

Snipper de rode ui, hak de madame jeanette en de knoflook fijn en snijd de tomaten in kleine blokjes. Zet een koekenpan op middelhoog vuur en doe er een scheutje zonnebloemolie in. Laat de olie heet worden, maar niet te heet, en doe de rode uien in de pan. Fruit de uien voor 5  minuten. Doe na 5 minuten de madame jeanette, tomaat, palmsuiker en knoflook erbij. Mix dit en blijf roeren voor 30 seconden op middelhoog vuur. Laat dit geheel nog 5 minuten rustig bakken.

Doe de geplukte bakkeljauw met een klontje boter bij de uienmix en bak dit voor 5 minuten Blus het af met het sap van 1 limoen. Voeg de helft van de bakkeljauw bij de stamppot toe en meng dit kort.

Doe een klontje boter in een koekenpan en laat dit smelten. Zodra de boter is uitgebruist kan het zoutvlees en de gedroogde garnalen erbij. Bak dit voor 2 minuten. Voeg de tayersteeltjes en de rasp en sap van 1 limoen erbij. Als je het minder zuur wilt hebben, kan je ook de helft van het sap toevoegen. Meng dit goed door elkaar.

Doe een flinke schep tayerstamppot op een bord, maak een grote ondiepe kuil en doe daar de warme zoutvlees salade in. Er omheen kun je nog wat bakkeljauw doen.

Tip!
Lekker met een homemade licht pittige tomatensaus