Sabichburgers

Jigal gaat vandaag een heerlijke combinatie maken: de Amerikaanse hamburger en de Israëlische sibach!

Ingrediënten
amba (mangosaus)
1 grote onrijpe mango, geschild
175 g gedroogde mango
60 ml witte wijnazijn
1 eetl. fenegriekzaad
2 theel. geel mosterdzaad
sap van 1 citroen
2 theel. korianderzaad
2 theel. komijnzaad
2 eetl. zonnebloem- of arachideolie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 eetl. gemalen kurkuma

schoeg (Jemenitische hete saus)
4 jalapeño’s
5 kardemompeulen
1 theel. karwijzaad
2 theel. komijnzaad
1 bosje verse koriander
1 bosje bladpeterselie
3 tenen knoflook
1 eetl. citroensap
extra vergine olijfolie

Sabichburgers
8 eetl. panko
1 eetl. za’atar
1 eetl. sesamzaad
2 theel. nigellazaad
100 g kikkererwtenmeel
2 minikomkommers
2 tomaten
½ rode ui
2 grote, bolle aubergines
zonnebloemolie
4 kleine hamburgerbroodjes
4 blaadjes sla

Bereiding
Begin met het maken van de Amba. snijd het vruchtvlees van de mango in kleine blokjes. Knip de gedroogde mango met een schaar in kleine stukjes. Kneus het fenegriekzaad in een vijzel. Breng de verse en gedroogde mango in een steelpan aan de kook met de azijn, fenegriek, het mosterdzaad, citroensap en 400 ml water. Laat 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg eventueel extra water toe, als het dreigt droog te koken.

Wrijf intussen het koriander- en komijnzaad fijn in de vijzel. Verhit in een kleine pan de olie en fruit hierin de knoflook. Voeg voordat de knoflook gaat kleuren de koriander, komijn en mosterd toe, zodat je een dikke pasta krijgt. Roer even goed door en haal de pan na 1 minuut van het vuur.

Draai de mangosaus, specerijenpasta en kurkuma in een krachtige keukenmachine tot een gladde puree. Dit duurt zeker 5-10 minuten. Breng op smaak met 2 theelepels zout en voeg zo nodig water toe om de amba te verdunnen. In de vriezer blijft amba zeker drie weken goed. Handig om te weten, amba laat zich heel goed invriezen en ontdooit relatief snel.

Verwijder voor de schoeg de steeltjes van de jalapeño’s. Breek de kardemompeulen open en haal de donkerbruine zaadjes eruit. Rooster deze samen met het karwij- en komijnzaad in een droge koekenpan totdat ze beginnen te geuren en wrijf ze fijn in een vijzel. Hak de koriander en peterselie, inclusief de steeltjes, in grove stukken.

Pureer de jalapeño’s, fijngemalen specerijen, verse kruiden, knoflook en het citroensap in een keukenmachine. Voeg terwijl de machine draait geleidelijk olijfolie toe, totdat de saus de dikte heeft van pesto.

Proef en voeg zo nodig extra zout toe. In de koelkast blijft schoeg minimaal anderhalve week goed. Laat voor gebruik op kamertemperatuur komen, want de olie stijft op in de koeling.

Meng de panko, za’atar, het sesamzaad, nigellazaad en 2 theelepels zout in een diep bord. Klop in een kom met een garde het kikkererwtenmeel en 150 milliliter koud water tot een papje. Geef het wat tijd, het duurt even voordat het meel al het water heeft opgenomen. De gewenste consistentie is als een losgeklopt ei.

Snijd de komkommers en tomaten in dunne plakken en de ui in ringen.

Snijd uit het dikste gedeelte van de aubergines 4 vingerdikke plakken. (bewaar de rest van de aubergine voor een ander recept). Snijd met een scherp mes rondom de schil weg van de aubergineplakken. Bestrooi beide kanten met zout en haal achtereenvolgens door het meelpapje en de panko. Druk goed aan.

Verhit een flinke laag olie in een koekenpan. Bak de gepaneerde aubergineplakken aan beide zijden goudbruin op middelhoog vuur. Zorg dat de olie goed heet is als de schnitzels de pan ingaan. Dan schroeit de paneerlaag gelijk dicht en worden de schnitzels niet slap en vet. Laat de olie ook niet loeiheet worden, want dan brandt de paneerlaag aan of blijft de aubergine rauw vanbinnen. Houd de schnitzels warm in de oven (100 °C) op een met keukenpapier beklede schaal totdat ze allemaal gebakken zijn.

Halveer de hamburgerbroodjes en rooster in de broodrooster of onder de ovengrill. Beleg ieder broodje naar eigen inzicht met een schnitzel, sla, de sauzen, ui, komkommer en tomaat. Er is geen vaste volgorde, Een voorbeeld van een lekkere volgorde is: Sla, choemoes, schnitzel, amba, ui, tomaat, schoeg en komkommer. Steek als laatst een lange prikker in het broodje, om alles goed bij elkaar te houden!