Anti-scheurbuikcocktail en indian eggs met kikkererwten uit 'TREK'

Een gerecht van vroeger met een modern jasje: Scheurbuikcocktail en Indian eggs met kikkererwten uit het boek 'TREK' van Charlotte Kleyn

Scheurbuikcocktail

Ingrediënten
100 g Javaanse palmsuiker of bruine basterdsuiker
4 cm gember, in plakjes (schillen is niet nodig)
5 stuks steranijs
2 kaneelstokjes
3 kruidnagels
1 eetl. tamarindepasta
150 ml arak of oude rum
sap van 2 limoenen
ijsklonten

Bereiding
Verwarm de palmsuiker met 100 ml water in een pannetje. Voeg, als de suiker is opgelost, de gember, specerijen en tamarindepasta toe en draai het vuur uit. Laat afkoelen en laat een paar uur trekken.

Maak de cocktails per stuk: doe 2 eetlepels gezeefde siroop met 2 eetlepels arak in een cocktailshaker, knijp er 1 eetlepel limoensap bij en vul aan met ijsklonten. Shake en schenk uit in een glas.

Indian eggs met kikkererwten


Ingrediënten
5 eieren
2 eetl. zonnebloemolie + een liter om te frituren
1 ui, fijngesnipperd
4 knoflooktenen, fijngesneden
4 cm gember, geschild en fijngesneden
1 eetl. komijnpoeder
1 eetl. korianderpoeder
1 eetl. garam masala
1 theel. chilivlokken (of meer, naar smaak)
300 g verse spinazie
2 blikken (à 400 ml) kikkererwten
100 g bloem
100 panko of paneermeel
2 eetl. nigellazaadjes

Voor erbij
200 ml yoghurt
½ komkommer, in blokjes
Handje muntblaadjes, fijngesneden

Bereiding
Kook 4 eieren hard in 8 minuten als je gaat picknicken, of zacht in 4 minuten als je thuisblijft. Laat ze schrikken en zet apart.

Verhit 2 eetlepels zonnebloemolie in een grote koekenpan en bak de ui, knoflook en gember op middelhoog vuur. Voeg na 5 minuten de specerijen en chilivlokken toe, bak even mee en draai het vuur uit.

Kook de spinazie ondertussen 5 minuten in een laagje gezouten water. Giet af en laat afkoelen en uitlekken.

Spoel de kikkererwten af, laat ze uitlekken en doe ze bij de gebakken ui. Plet de erwten met een stamppotstamper en vervolgens met een vork. Het mengsel moet redelijk glad worden, anders dondert de boel straks uit elkaar.

Knijp de spinazie goed uit, hak fijn en doe in de pan. Meng alles goed en breng op smaak met zout. Het gekookte ei is niet gezouten, dus je moet dat compenseren aan de buitenkant.

Zet 3 diepe borden naast elkaar: kluts het overgebleven ei in het eerste, doe de bloem in het tweede en meng de panko met nigellazaad in het derde bord.

Pel de eieren. Leg een stuk plasticfolie klaar op een werkbank of plank. Neem een handje kikkererwtenmengsel en kneed het even door. Druk een beetje plat en leg aan 1 kant op het stuk folie, vouw de andere kant folie erover, druk goed plat en rol uit tot een cirkel. Haal het folie bovenop weg.

Rol een ei voorzichtig door wat bloem (extra voorzichtig als je voor zachtgekookt bent gegaan) en leg dat in het midden van het kikkererwtenmengsel. Til het kikkererwtenmengsel op (houdt vast aan de folie, dat werkt makkelijker) en boetseer het voorzichtig om het ei heen. Zorg dat het ei goed is ingepakt en haal het dan door de bloem, vervolgens door het geklutste ei en dan door de panko. Leg op een bord. Herhaal met de anderen eieren en zet ze 15 minuten in de koelkast.

Meng de yoghurt, komkommer, munt en wat zout in een kom.

Verhit de liter zonnebloemolie in een pan tot 180 graden (of test door een stukje brood in de pan te doen; de olie moet bubbelen) en frituur de eieren in zo’n 5 minuten goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Eet met de yoghurt-muntsaus.

 

Bestel het boek 'TREK' hier!