Moussaka

Loyssaka! Ofwel Moussaka van aubergine, tomaat en gehakt!


Ingrediënten
Olijfolie
2 aardappelen, geschild
1 rode peper
2 rode uien
verse tijm, alleen de blaadjes
1 aubergine
2 courgettes
3 tenen knoflook, eventueel gepoft
1/4 theel. kaneel
mespunt gemalen kruidnagel
1/2 eetl. tomatenpuree
500 g rundergehakt
1 blik tomatenblokjes
100 g boter
100 g bloem
750 ml volle melk
1/2 theel. nootmuskaat
225 g geraspte pecorino
3 eidooiers
Overig
Ovenschaal van 25 x 30 centimeter

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden

Vet de ovenschaal in met een beetje olijfolie.

Snijd de aardappelen, rode peper zonder pitjes en 1 ui in dunne plakjes. Doe in een kom en besprenkel met wat olijfolie, peper, zout en verse tijm. Mix het en verspreid over de bodem van de ovenschaal. Zet voor 18 minuten in de oven.

Snijd de aubergine en courgette in dunne plakjes. Doe in een kom en breng op smaak met olijfolie, zout, peper en tijm. Verdeel de plakjes aubergine over de aardappel. Zet weer voor 20 minuten in de oven.

Snijd een ui en een teen knoflook in kleine stukjes. Verwarm een pan en besprenkel deze met olijfolie. Fruit de ui en voeg na 2 minuten ook de knoflook toe. Zodra de ui gaar is voeg je ook de kaneel en kruidnagel toe. Bak dit even mee. Voeg de tomatenpuree toe en bak ook mee.

Doe het gehakt bij de andere ingrediënten in de pan en rul gaar. Voeg daarna zout, peper en een blik tomatenblokjes toe. Bak dit totdat het meeste vocht is verdampt.

Zet een medium grote pan op een half hoog vuur. Voeg de boter toe en laat het smelten. Let op dat de boter niet verbrandt. Zodra hij is gesmolten, voeg je de bloem toe en roer je dit door met een garde.

Voeg rustig de melk toe, zorg ervoor dat de melk helemaal door de bloem is opgenomen voordat je nieuwe melk toevoegt. Blijf de saus constant doorroeren met de garde. Haal van het vuur en voeg de peper, nootmuskaat en de helft van de pecorino kaas toe en roer goed door. Roer tot slot 3 eidooiers door de saus.

Voeg 1/3 deel van de bechamelsaus aan het gehakt toe en meng goed door elkaar. Verdeel de mix over de groenten in de ovenschaal. Giet het laatste deel saus over het gehakt, en verspreid het goed over de bovenkant.

Besprenkel met het laatste deel van de pecorino kaas.

Zet de moussaka weer voor 25-30 minuten in de oven. Haal hem eruit als hij goudbruin is. Laat de moussaka 45 minuten buiten de oven staat voordat je hem aansnijdt.