Zomerse tapas

Voor de laatste uitzending van dit seizoen pakt London extra uit met deze lekkere, zomerse tapas!

Gegrilde bosuitjes met jamon, tuinbonen en artisjok

Ingrediënten

4 bosuitjes
1 eetl. olijfolie
250 g tuinbonen, versgedopt of diepvries
15 g boter ongezouten
200 g artisjokkenharten gemarineerd, pot of blik, uitgelekt en in vieren
½ citroen, sap
12 plakjes jamon in stukjes gescheurd

Bereiding

Bestrijk de bosuitjes met de olie. Verhit een grillpan op hoog vuur tot heel heet en rooster de bosuitjes 5 min, of tot ze beetgaar zijn en aan beide kanten lichte schroeiplekjes krijgen. Schep ze op een bord.

Blancheer de tuinbonen in ± 3 min. beetgaar in ruim kokend water met zout. Giet af en spoel ze koud. Druk de bonen uit hun grijze vliesjes (dubbeldoppen) en gooi de vliesjes weg.

Verhit een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boter, artisjok, tuinbonen en bosuitjes toe en laat alles 2-3 min. verwarmen. Neem van het vuur, schep citroensap naar smaak en de jamon erdoor, breng op smaak met zout en peper en serveer.

 

Patatas bravas

Ingrediënten

750 g aardappels vastkokend, geschild, in stukken
2½ eetl. olijfolie
1 ui fijngesneden
1 teen knoflook, in dunne plakjes
½ rode peper zaadjes verwijderd en fijngesneden
1 eetl. gerookt paprikapoeder
1 tomaatblokjes blik à 400 g
1 takje rozemarijn, naaldjes fijngesneden
1 eetl. rodewijn– of sherryazijn
zonnebloemolie voor het bakken
aioli of limoen/peterselie mayonaise, voor erbij

Bereiding

Kook de aardappels in kokend water met zout  7 minuten voor en giet af.

Verhit de olijfolie in een koekenpan op matig vuur en bak de ui zachtjes 5 min.

Voeg de knoflook, rode peper en het paprikapoeder toe en bak ze 1 minuut mee tot de aroma’s vrijkomen.
Voeg de tomaatblokjes, rozemarijn, azijn en wat zout en peper toe en breng aan de kook.

Draai het vuur lager en laat de saus 15 minuten inkoken. Laat de saus iets afkoelen en pureer hem glad. Schenk de saus terug in de pan en houd hem warm.

Verhit een laagje zonnebloemolie van 2 cm in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de aardappel in delen in 5-6 minuten gaar en goudbruin, schep wel af en toe om.

Laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi de aardappelstukjes met zout en serveer ze met de saus en aioli.

 

Courgette-feta koekjes met bosui

Ingrediënten

halve courgette
2 eieren
100 gram feta of 50 gram geraspte kaas
1 theel. (verse) dille
8 eetl. bloem of zelfrijzend bakmeel
snufje zout en peper

Bereiding

Begin met het wassen van de courgette en rasp dan de halve courgette. Je kan eventueel de courgette nog schillen maar dat hoeft niet!
Voeg daarna bij de geraspte courgette de eieren toe en roer dit door.

Voeg daarna ook de bloem, de dille, de geraspte kaas en een snufje zout en peper toe en meng alles nogmaals goed door elkaar.

Giet een flinke scheut olijfolie in de pan en wacht totdat deze warm is. Schep dan elke keer een eetlepel van het courgette mengsel in de pan.

Ga zo door totdat het courgette mengsel op is.

Je kan eventueel ook 1 grote courgette pannenkoek maken in plaats van allemaal kleine. Serveren met fijngesneden bosui.

 

Ansjovis op gegrilde ciabatta


Ingrediënten

500 g verse ansjovis of sardines, zonder kop en graat
300 ml wittewijn-azijn
5 elet .extra vergine olijfolie, plus extra om in te vetten
150 g broodkruim
zout en peper
150 g pecorino
2 teentjes knoflook, geraspt
1 grote hand vol bladpeterselie, fijngehakt
30 g oregano

Bereiding

Week in een kom de ansjovis of sardines in azijn. Verwarm de oven voor tot 180 graden. Vet een ovenschaal in met wat olijfolie.

Strooi een gelijkmatig laagje broodkruim in de ovenschaal, leg er een laagje ansjovis of sardines op en bestrooi met zout en peper.

Wissel de laagjes vis vervolgens af met laagjes kaas, knoflook, peterselie, oregano, zout en peper en eindig met een laagje vis. Schenk de olijfolie erover en bak in 30 min goudbruin.

Lekker op gegrilde ciabatta, 1 a 2 cm plakjes gesneden. Op de bbq grillen is natuurlijk verrukkelijk.

Tip!
Maak er een tomaten salsa bij en wat rucola.

 

Mango tiramisu

Ingrediënten

1 mango

12 lange vingers

mangofruitsap

250 g mascarpone

250 g slagroom

2 eetl. poedersuiker of honing

handje pistachenoten


Bereiding

Klop de mascarpone samen met de slagroom en de poedersuiker of honing stijf. Verwijder de schil en de pit van de mango en snijdt het vruchtvlees in blokjes.

Doe dit in de blender en meng tot een gladde massa. Voeg 4 eetlepels van de mango toe aan het mascarponemengsel en roer goed.

Doe per glas 2 lange vingers in wat mangosap zodat ze zacht worden. Leg deze op de bodem van het glas. Maak vervolgens een laagje mascarpone, gevolgd door wat mango en nog eens een laag mascarpone.

Werk de glaasjes af door boven elk glas nog 1 lange vinger te verkruimelen. Als extraatje kan je ook nog een klein paaseitje fijn snijden en dit bovenop strooien. Enjoy!

 

Lobimocktail

Ingrediënten

1 grote biologische citroen, gewassen
250 g witte suiker
500 ml water
1 grote komkommer, geschild
65g/ een grote handvol Thaise basilicumblaadjes, bewaar wat voor garnering
Bruis water

Garnering extra vulling 
crushed ijs
frambozen
blauwebessen
verse gember
Thaise basilicum
verse munt
limoen
passievrucht


Bereiding

Schil het gele gedeelte van de citroen. Het witte gedeelte van de schil is heel bitter. Doe de gele schillen in een pan.

Pers de citroen (70 ml sap).Rasp de geschilde komkommer. Of pureer het grof in de keukenmachine.

Doe de suiker en het water in de pan met schillen. Breng aan de kook en zet daarna het vuur uit.

Doe de komkommer, met het vocht uit de komkommer, citroensap en Thaise basilicum bij de hete suikersiroop.

Laat afkoelen en zet daarna een nacht in de koelkast. Zeef de komkommer-Thaise basilicumsiroop en druk zoveel mogelijk vocht uit de komkommer. De siroop is enkele dagen te bewaren in de koelkast.

Vul een cocktailglas voor de helft met crushed ijs en vul aan met één eetlepel verse frambozen en één eetlepel blauwe bessen, een paar plakjes verse gesneden gember en schenk er komkommersiroop bij, garneer af met wat Thaise basilicum blaadje en verse munt en een paar schijfjes limoen en passievrucht sap en pitten

Tip!
Een scheut homemade frambozen saus is er lekker bij en voor wat pit een paar fijne plakjes rode peper.