Recepten

Indische ovenschotel van de familie Bos

Dit familierecept van de familie Bos is ontstaan in de studententijd van moeder Cecilia. Haar toenmalige vriendje had een schriftje meegekregen van zijn half Indische moeder die volstond met de lekkerste recepten waar ze vaak uit kookten.

Het recept van de Indische ovenschotel is budgetproof, gezond en vooral makkelijk om te bereiden en stond daarom vaak op het menu. Vrienden en vriendinnen waren er dol op, er kwamen altijd mensen eten als dit recept op tafel stond. Niet alleen toen, maar zélfs nu wordt het recept nog goed ontvangen. De dochters van Cecilia zijn er dol op! Benieuwd? Lees hieronder hoe je het recept maakt.

Ingrediënten

  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 3 eetlepel ketjap
  • 500 gram rundergehakt
  • peper en zout
  • 3 pakjes aardappelpuree van MAGGI
  • 500 gram sperziebonen 
  • klontje roomboter 
  • 2 theelepel nootmuskaat
  • 5 beschuitjes
  • scheutje olie

Bereiding

Snipper de ui en knoflook fijn. Bak het uitje glazig in wat olie en voeg de knoflook en het gehakt toe. Rul het gehakt. Voeg de nootmuskaat, sambal badjak, ketjap en wat zout naar smaak toe. Dop de boontjes en snijd ze in kleine stukjes. Voeg dit toe aan het gehaktmengsel en laat dit nog eventjes sudderen.

Bereid ondertussen de aardappelpuree volgens de verpakking. Vet de ovenschaal in met een beetje boter. Doe 2/3 van de aardappelpuree als eerste laagje in de ovenschaal. Daarop komt het gehakmengsel. Hier bovenop komt de rest van de puree. Top het af met een verkruimeld beschuitje of paneermeel.

Leg een paar kleine klontjes roomboter op het paneer en bak het voor 40 min af in een oven op 180 graden (klaar als het een mooi kleurtje heeft).

Tip: Dit gerecht is lekker met appelmoes.