Groenteplaattaart

Yvette van Boven was vandaag te gast bij Koffietijd, ze heeft samen met London een paar van haar gerechten uit haar nieuwe boek "Van Bovens Leftovers" gemaakt.

 

Rauwe Pompoensalade die wél kan worden bewaard

Bijgerecht voor 4

  • 500 g butternutpompoen, geschild zaden verwijderd
  • 3-4 bladen savooiekool
  • sap van 1 citroen
  • zeezout en versgemalen zwarte peper
  • 1 bosje (15 gram) platte peterselie of koriander, grof gehakt
  • 6 walnoten, kort gebakken in een droge koekenpan en grof gehakt  

Schil de pompoen met een dunschiller op de mandoline zo dun mogelijk, ik bedoel écht flinterdun! Scheur de koolbladeren in repen en druppel er citroensap op, bestrooi met zout en masseer de kool zeker 2 minuten tot hij mooi zacht is geworden en ietwat slinkt. Schep dan de pompoenrepen er voorzichtig door, pas op dat ze niet breken, en laat de salade zeker 30 minuten tot zelfs een dag staan.

Maal er royaal peper over, meng er peterselie- of korianderblaadjes door en dien op met gehakte walnoten erover.  

 

Rauwe courgette met misodressing

Bijgerecht voor 4

  • 2 courgettes, flinterdun geschaafd
  • 1 bosje (15 gram) koriander, grof gehakt
  • 1 bosje (15 gram) munt, grof gehakt
  • 1 eetl. roze peperbessen (optioneel) of geroosterd sesamzaad  

Voor de dressing

  • 2 theel. witte miso (Aziatische supermarkt)
  • 2 theel. honing

Meng de ingrediënten voor de dressing in een ruime kom. Schep de courgetteschijfjes erdoor en masseer met schone handen de dressing erin tot de groente ietwat gaat slinken. 

Laat de salade 30 minuten staan voor u hem serveert. Schep dan de verse kruiden erdoor en dien op bestrooid met fijngewreven roze peper of sesamzaad erover.  

 

Opmaakrecept: Groenteplaattaart

Hoofdgerecht voor 4

  • 300 g (ca. 7 plakjes) roomboterbladerdeeg, ontdooid
  • 1 ei, losgeklopt
  • ca. 300 g geslonken pompoen- en/of courgettesla van gisteren
  • 100 g feta, verkruimeld
  • versgemalen zwarte peper  

Verwarm de oven voor tot 220 °C. Leg een groot vel bakpapier op een bakplaat.

Stapel de plakjes bladerdeeg op elkaar en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer 25 bij 35 centimeter. Leg de deeglap op de beklede bakplaat. Kerf met de achterkant van een mes een rand van 2 centimeter breed in langs de zijkanten van het deeg, zodat er een lijst ontstaat. Bestrijk die rand met losgeklopt ei.

Verdeel de groenten binnen de lijst. Bestrooi alles met verkruimelde feta en peper.

Bak de plaattaart 20 minuten of tot de randen mooi bruin kleuren en de bodem gaar is.

Bestel hier het boek