Eten & Drinken

Aziatische mosselen maar wel duurzaam natuurlijk

We zitten middenin de zomer! Dé tijd om een grote pan mosselen op tafel te zetten. London maakte afgelopen seizoen duurzame mosselen met een Aziatische touch. Een zacht-pittig sausje dat lekker is voor de mosselen, maar ook om brood in te dippen. Dubbel feest dus!

London bereidde deze heerlijke mosselen tijdens de Bewuste Visweek. Het is belangrijk om verantwoorde vis onder de aandacht te brengen. London werkt daarom altijd alleen maar met duurzame mosselen. 

Ingrediënten

  • 1 kilo mosselen
  • 3 eetlepel gefermenteerde zwarte bonen (gewassen, uitgelekt en grof gehakt)
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 rode rawit of rode peper, zaadlijsten eruit en in ringen gesneden
  • 4 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 3 eetlepel palmsuiker of rietsuiker
  • 2 hele lente-uien (in ringen gesneden, plus het groen)
  • 3 sjalotjes, klein (in ringen gesneden)
  • 3 eetlepel zonnebloemolie om in te bakken
  • wok- of hapjespan met deksel  
  • eventueel stokbrood  

Bereiding

Was de mosselen goed met koud water en gooi de kapotte schelpen weg. Die met baartjes moeten ook weg.

Verhit olie in een wok- of hapjespan op hoog vuur. Doe de knoflook, de zwarte bonen en sjalotjes erbij en bak tot dat het geurt, maar niet verbrandt, anders wordt de boel bitter. Doe de mosselen en de rode peper (rawit) erbij en schep alles goed om. Doe 4 eetlepels water of groentebouillon erbij en zet het vuur iets lager en doe de deksel erop zodat de mosselen gaar stomen in een paar minuten.

Als de schelpen van de mosselen openstaan zijn ze klaar.

Doe de sojasaus, oestersaus, suiker en de helft van de bosui erbij en schep nogmaals goed om en laat nog een 1 a 2 minuten mee koken, niet te lang want dan worden de mosselen rubber.

Tip! Lekker met rijst maar ook stokbrood doet het goed, ideaal om te dippen.

Als je een dikker sausje zou willen, zeef alles, doe het vocht in een pan met een klontje boter en laat dat iets meer dan de helft inkoken.