Recepten

Gevulde zoete aardappel met jackfruit en hot jack sandwich

London en Bibi nemen deze week weer de proef op de som! Wat kun je allemaal met jackfruit?

Gevulde zoete aardappel met jackfruit

Ingrediënten:

  • 4 zoete aardappels 
  • 1 blik jonge jackfruit 
  • 2 eetl. komijnpoeder 
  • 0,5 eetl. chilipoeder 
  • 6 eetl. Mexicaanse chipotle saus 
  • 2 eetl. tomatenpuree    
  • 1 ui, in dunne ringen  
  • 1 teen knoflook, fijngehakt  1 rode paprika, in dunne repen  
  • 1 blik zwarte bonen, uitgelekt  
  • 1 eetrijpe avocado 
  • sap van ½ limoen  
  • (vegan) zure room 
  • koriander    

Bereiding: 

Verwarm de oven tot 200 graden. Was de zoete aardappels en droog af. Prik gaatjes in de aardappel met een vork en leg de aardappel op een stuk aluminumfolie. Besprenkel de zoete aardappel met wat olijfolie en smeer de olie uit over de hele aardappel. Breng op smaak met peper en zout en pak iedere aardappel apart in met aluminumfolie. Pof de zoete aardappels in drie kwartier gaar en zacht vanbinnen.  

Lek de jackfruit uit in een vergiet en spoel goed af met water. Er kan nog een zure smaak in jackfruit zitten, dus zorg dat je deze zo veel mogelijk afspoelt. Bovendien worden smaken dan sneller opgenomen. Trek met je handen het vruchtvlees uit elkaar en blijf tussendoor afspoelen met water in het vergiet. Verwijder de pitten en harde stukken. Wat je overhoudt lijkt op pulled chicken.   Meng de jackfruit met de specerijen, chipotle saus en tomatenpuree en laat even staan.  

Fruit in een koekenpan met een beetje olijfolie de ui en knoflook aan. Voeg de jackfruit toe en de paprika. Bak gedurende 10 minuten. De jackfruit wordt zo iets droger van structuur, maar lijkt daardoor meer op een vleesvervanger. Voeg als laatste de zwarte bonen toe en verwarm even mee.   Prak de avocado en meng met het sap van de limoen en breng op smaak met peper en zout.  

Haal de aardappelen uit de oven en pak uit. Snijd open en duw de helften een beetje uit elkaar, maar niet helemaal. Vul de zoete aardappel met het jackfruitmengsel, een schep avocado en wat zure room. Maak af met de koriander.      

Hot jack sandwich

Ingrediënten:

2 personen

  • 2 eetl. zonnebloemolie
  • 1 handje bloemkoolroosjes
  • 160 g jackfruit stukjes
  • 1 eetl. gerookte paprikapoeder
  • 1 eetl. komijnpoeder
  • 2 eetl. ketjap manis
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 limoen rasp plus sap
  • 2 eetl. worcestershiresaus
  • 6 eetl. ketchup
  • 2 eetl. donkerbruine basterdsuiker
  • Scheutje water
  • 2 boerenbrood sneetjes
  • komkommer
  • rode ui
  • 1 dl sushi azijn
  • 1 eetl. witte suiker
  • ¼ rode kool, heel fijn gesneden
  • veldsla of rucola (mix mag ook)
  • 1 lente-ui
  • paar takjes koriander
  • zwarte peper uit de molen en zout naar smaak

Bereiding:

Bak de bloemkoolroosjes in zonnebloemolie tot ze goudbruin zijn, maar nog wel een bite hebben. Voeg de stukjes jackfruit toe en bak deze mee. Voeg paprikapoeder, komijnpoeder, sojasaus, ketjap, knoflook, rode peper en limoenrasp en -sap toe. Laat dit een paar minuten lekker bakken. Voeg worcestershiresaus, ketchup toe en donkerbruine basterdsuiker, eventueel een scheutje water, als de saus iets te dik is.

Snijd komkommer in dunne plakjes, rode ui in dunne ringen. Voeg vervolgens de sushi azijn en witte suiker toe. Laat dit een 1 uur in de koelkast staan of maak het een dag van tevoren, dan is de smaak sterker. Beleg de sneetjes brood met veldsla of rucola, rode kool, komkommer en rode ui en de hot jackfruit!

Top af met wat lente-ui die je in fijne ringen hebt gesneden en takjes koriander.

Tip: je kunt ook het sneetje brood eerst insmeren met een lekkere kerriemayonaise of een andere mayo favoriet. Ook ijsbergsla is heerlijk voor dit lunchgerecht en voor een crunch kun je geroosterde pecannoten gebruiken. Maak er een feestje van.