Recepten

Strata van boerenkoolpesto met gruyère en mosterd

We zijn allemaal heel enthousiast over deze strata, ofwel hartige broodpudding, omdat je hem een dag van tevoren kunt voorbereiden, en hem ongeveer een uur voor de maaltijd in de oven kunt zetten. Nauwelijks stress en weinig gedoe als uw gasten er zijn, en een fantastisch vegetarisch hoofdgerecht of onderdeel van een aantal brunchgerechten.

Voorbereiden: 20 minuten

Bereiden: 1 uur en 30 minuten

Koelen: 4 uur of tot de volgende dag 

Voor 4-6 personen

Ingrediënten:

  • 500 gram zuurdesembrood, kapjes eraf gesneden (maar de korsten nog intact), het brood in 1/2 cm dikke sneden
  • 75 gram boerenkoolbladeren, stelen verwijderd en bladeren grof gescheurd
  • 40 gram peterselie, grofgesneden
  • 15 gram oreganoblaadjes
  • 1 rode chilipeper, grofgehakt (20 gram), verwijder de zaadlijsten als u niet van scherp houdt.
  • 1 grote sjalot, grofweg in 6 parten (75 gram)
  • 2 tenen knoflook, grofgehakt
  • 135 ml olijfolie, plus extra om in te vetten
  • 50 gram parmezaan, grofgeraspt
  • 60 gram gruyère, grofgeraspt
  • 3 eieren, plus 3 eidooiers
  • 700 ml volle melk
  • 300 ml slagroom
  • 1 1/2 eetl. dijonmosterd
  • 1 1/2 eetl. kappertjes, grofgehakt
  • 1 1/2 eetl. appelciderazijn
  • zout en zwarte peper 

Bereiding:

1. Verhit de oven tot 160 graden. Spreid de sneden brood uit over twee bakplaten en zet ze 10 minuten in de oven tot ze licht geroosterd zijn. Zet de bakplaten opzij om het brood af te laten koelen.

2. Vet een ovenschaal van circa 30 x 20 cm en minstens 6 cm diep in.

3. Maak de pesto. Doe de boerenkool met de peterselie, oregano, chilipeper, sjalot en knoflook in een keukenmachine en hak alles met de pulseknop fijn. Voeg 90 ml olie, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper toe en pulseer alles tot het een grove puree is. Weeg 75 gram van het mengsel af en zet het apart.

4. Gebruik het overgebleven boerenkoolmengsel om de sneden toast aan beide kanten mee te bestrijken. Leg de sneden brood enigszins schuin en elkaar licht overlappend in de schaal; bestrooi steeds elk sneetje brood met beide soorten kaas als je het in de schaal legt.

5. Klop in een middelgrote schaal de eieren, eidooiers, melk, room, mosterd, 3/4 theelepel zout en royaal versgemalen peper door elkaar. Giet dit over het brood in de schaal en dek af met een vel bakpapier, zet er een tweede ovenschaal op zodat het brood op zijn plaats blijft. Zet minstens 4 uur of liefst tot de volgende dag in de koelkast.

6. Haal de strata 1 uur voor u hem gaat bakken uit de koelkast, haal de bovenste schaal en het bakpapier eraf. Dek de schaal goed af met aluminiumfolie.

7. Verhit de oven tot 180 graden. Bak de strata in 30 minuten, verwijder de folie en bak hem nog 25 minuten tot het brood goudbruin is en bubbelt. Laat hem minstens 15 minuten afkoelen.

8. Meng de overgebleven pesto met de kappertjes, azijn en de overgebleven 3 eetlepels olie en schep dit voor het opdienen over de strata.