Recepten

Cacaofinancier met ganache en een vijgenchutney

Hidde en London staan vandaag samen in de keuken om deze heerlijke financier met ganache en een vijgenchutney te maken.

Financier op basis van cacao

Ingrediënten:

  • 175 gram boter
  • 100 gram amandelpoeder
  • 200 gram kristalsuiker
  • 120 gram patentbloem
  • 20 gram cacaopoeder, True Gold
  • 250 gram eiwit

Bereiding:

Meng in een kom de amandelpoeder, kristalsuiker, de patentbloem en het cacaopoeder met elkaar en smelt ondertussen de  boter in de pan. Meng het ongeslagen eiwit samen met het poedermengsel en de gesmolten boter. Giet vervolgens de massa uit in ingevette vormen en bak vervolgens af op 200 graden in circa 15 minuten.

Ganache van Java en Amrut

Ingrediënten:

  • 100 gram slagroom
  • 75 gram Whisky, Amrut
  • 20 gram invertsuiker
  • 240 gram melkchocolade, Java 

Bereiding:

Hak de chocolade in stukjes en smelt de melkchocolade in een pannetje en roer een paar keer goed. Verhit in een ander pannetje de whisky met slagroom en de invertsuiker. Schenk de twee massa’s bij elkaar en laat voor 4 uur kristalliseren.

Licht pittige vijgenchutney

Ingrediënten: 

  • 1 eetl. zonnebloemolie
  • 1 rode ui, gepeld en fijngehakt
  • 3 cm verse gember, geschild en fijngehakt
  • 130 gram bruine basterdsuiker
  • 130 ml appelazijn
  • sap en schil van 1 limoen
  • 110 gram cranberry, gedroogd
  • 1 theel. mosterdzaad
  • 1 kaneelstokje
  • snufje zeezout
  • 1/2 theel. gemalen kruidnagel
  • 1/2 theel. gemalen chili flakes, meer mag ook
  • 475 gram verse vijgen, kroontje eraf en in stukjes, gewelde gedroogde vijgen is ook een optie

Bereiding:

Verwarm in een grote pan olie op middelhoog vuur. Bak voor ongeveer 8 minuten de uien in een pan totdat ze glazig zijn, houd in beweging.
Voeg de resterende ingrediënten toe, behalve de vijgen. 

Laat dit mengsel ongeveer 25 minuten sudderen/ dansen, en voeg dan de vijgen toe en leg een deksel op de pan. Kook de vijgen ongeveer 10 minuten mee, totdat ze zacht en gaar zijn.

Doe de deksel van de pan en kook nog 8 à 10 minuten op laag vuur, roer af en toe door.  Als het goed is moet de chutney nu ingedikt zijn en is de consistentie van jam.