Recepten

Gegratineerde spaghettipompoen en spaghettipompoen carbonara

Vandaag weer een nieuwe Proef op de Som met Bibi en London, zij laten je precies zien wat je kunt met spaghettipompoen.

Gegratineerde spaghettipompoen

Ingrediënten:

  • 2 spaghettipompoenen, gehalveerd en de zaadlijsten en zaadjes verwijderd 
  • 1 ui, fijngehakt 
  • 1 teen knoflook, fijngehakt 
  • 1 blik tomaten polpa 
  • 100 ml volle melk 
  • 150 g ricotta 
  • 1 bakje verse Italiaanse kruidenmix  
  • 2 bollen buffelmozzarella  
  • 50 g Parmezaanse kaas, geraspt  

Bereiding: 

Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakplaat met papier. Besmeer met een bakkwastje de pompoenhelften met wat olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Leg de helften spaghettipompoen nu met de snijkant naar beneden op de bakplaat en rooster de helften 30 minuten.    

Maak intussen de tomatensaus door de ui en knoflook te fruiten. Voeg 2 takjes rozemarijn en tijm toe en bak even mee. Voeg het blik tomaten toe en breng op smaak met peper en zout. Laat sudderen op laag vuur.  

Meng in een kom de melk, ricotta en de helft van de Parmezaanse kaas door elkaar en breng op smaak met peper en zout. Snijd de salie en oregano fijn en voeg dit ook toe.  

Haal de pompoenhelften uit de oven en keer ze om met de snijkant naar boven. Verwijder de verse kruiden uit de tomatensaus, en schep de tomatensaus in de helften, gevolgd door een laagje van het ricottamengsel.  

Scheur de mozzarella in stukken en verdeel deze bovenop. Maak af met Parmezaanse kaas en leg de pompoenhelften nog 10-15 minuten terug in de oven, totdat de kaas gesmolten is. 

Spaghettipompoen carbonara

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote spaghettipompoen
  • 8 tot 10 plakjes spek, in blokjes gesneden
  • 1 kleine gele ui, in blokjes gesneden
  • 4 grote eieren
  • 1 stuk ricotta kaas
  • 1 Parmezaanse kaas, of mix van Parmezaanse kaas en Pecorino, verdeeld
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper  

Bereiding:

Plaats een rek in het midden van de oven en verwarm voor op 180 graden. 
Snijd met een scherp koksmes de pompoen in de lengte doormidden. Schraap de zaden en het zaadvlees eruit met een lepel en gooi ze weg. Giet een half kopje water in een ovenschaal en plaats de gesneden kant van de pompoen naar beneden in het water.  

Rooster gedurende 45 minuten of tot het gaar is.  

Kook het spek in een zware koekenpan op middelhoog vuur tot de randjes knapperig zijn. Voeg de uien toe en kook tot ze zacht zijn en bruin beginnen te worden, 5 tot 6 minuten. Haal van het vuur.

Klop de eieren in een grote kom en klop de ricotta erdoor. Doe het gekookte spek en de uien erin, dan 1/2 stukje geraspte kaas en het zout en peper. Wanneer je met een vork gemakkelijk in de pompoen kunt prikken, dan kan hij uit de oven en draai de warmte tot 190 graden. Haal de pompoen uit de ovenschaal en laat iets afkoelen. Gooi het water in de ovenschaal weg, veeg het droog en bedek het vervolgens licht met kookspray.  

Versnipper de binnenkant van de pompoen met een vork in spaghetti-achtige slierten en verwijder van de buitenste schil. Meng de pompoenslierten door het ei-en-ui mengsel. Verdeel in de ovenschaal en bedek met de andere 1/2 kaas.  

Bak tot het gaar is en goudbruin, ongeveer 45 minuten.