Eten & Drinken

Groene koek en Rijst met Tornado-Ei

Emma de Thouars komt koken uit haar boek "Amazing Asian", waarin verrassende en toegankelijke recepten staan beschreven. Zo ook de Groene Koek en Rijst met Tornado-Ei.

Groene Koek   

Aantal koeken: 12
Bereidingstijd: 20 min.
Wachttijd: 3 uur  

Ingrediënten:  

  • 100 gram boter + extra om mee te besmeren, op kamertemperatuur
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 20 gram maizena
  • 1 theel. vanille-extract
  • 115 gram zelfrijzend bakmeel
  • zout
  • 200 gram poedersuiker
  • 1 ½ theel. pandanpasta  

Benodigdheden:  

  • Muffinvorm  

Bereiding:  

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng in een mengkom de boter, eieren, maizena, het vanille-extract, zelfrijzend bakmeel en een snuf zout met een siliconen spatel of pollepel tot een beslag.  

Vet een muffinvorm met 12 vormpjes in met roomboter (of gebruik bakspray als je dat in huis hebt) en verdeel het beslag over de 12 vormpjes. Leg een bakplaat of grote ovenschaal op de vorm (zodat de cakejes niet te veel bollen) en bak de cakejes 10 minuten in de oven. Haal de bakplaat of ovenschaal eraf en bak nog 6 minuten.  

Haal de cakejes uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur.  

Maak het pandanglazuur door de poedersuiker en pandanpasta te mengen met 50 milliliter water. Haal de cakejes met de bovenkant door het glazuur, zet op een bord en laat 1 uur opstijven. Haal de cakejes nog een keer door het glazuur en laat weer opstijven. De cakejes zijn echt het lekkerst als het glazuur helemaal hard is, dus snoep er voor die tijd niet te veel van.            

Rijst met Tornado-Ei

Aantal personen: 1
Bereidingstijd: 25 min.  

Ingrediënten:  

  • 100 gram pandanrijst
  • 3 eieren
  • zout naar smaak
  • neutrale olie om in te bakken
  • 1 bosui
  • 1 takje koriander Ultiem crispy chili-olie of pinda-chilicrisp om te serveren   

Benodigdheden:  

  • 2 eetstokjes  

Bereiding:

Kook de pandanrijst. Begin met het ei zodra je het vuur van de rijst uitzet. Als het goed is, is de rijst dan perfect als het ei klaar is.  

Doe de eieren samen met een snuf zout in een grote kom en kluts flink met een garde. Verhit een paar eetlepels neutrale olie in een koekenpan op halfhoog vuur. Giet het ei in de pan en wacht even tot de onderkant is gestold, maar de bovenkant nog vloeibaar. Afhankelijk van hoe heet de pan is, duurt dit 2 tot 30 seconden.  

Zet 2 eetstokjes in het midden van de pan, circa 3 centimeter van elkaar af. Draai de stokjes tegelijkertijd dezelfde kant op, zodat het gestolde ei meeneemt en er zich een draaikolk vormt. Doe dit voorzichtig en let goed op of er nog genoeg ei meekomt, zo niet dan is het ei nog niet genoeg gestold en kun je beter nog een paar seconden wachten.  

Pak als je niet meer verder kunt draaien en de draaikolk al redelijk is gevormd de stokjes over in 1 hand, het liefst de hand die niet je voorkeurshand is. Draai met je andere hand – de voorkeurshand dus – de pan zodat het ei verder draait. Als het goed is, is de onderkant van het ei nu helemaal gestold. Het kan zijn dat de bovenkant nog een klein beetje vloeibaar is, maar dat gaart nog wel door. Zet het vuur uit.  

Leg de rijst op een plat bord en vorm er een klein heuveltje van, iets minder breed dan het ei. Schuif het ei zo uit de pan op de rijst.  

Hak de bosui in dunne ringen. Garneer het ei met de bosui en wat korianderblaadjes. Serveer met de ultiem crispy chili-olie of pinda chilicrisp.