Eten & Drinken

Hachee met rode kool en aardappelpuree 

Vandaag een lekker stoofgerechtje, hachee met rode kool en aardappeltjes!

Hachee

Ingrediënten: 4 pers 

  • 900 gram riblappen
  • 2 volle eetl. bloem
  • 2 eetl. roomboter
  • 3 sjalotten, gepeld en in plakjes gesneden
  • 8 kruidnagels
  • 4 blaadjes laurier
  • 1 fles rode wijn
  • Peper en zeezout uit de molen naar smaak

Bereiding:
Haal een halfuur van tevoren de riblappen uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Strooi de bloem over de riblappen en druk aan. Gooi de overgebleven bloem niet weg. Verwarm een grote pan op het vuur en smelt daarin de boter.

Doe de riblappen in de pan en bak deze aan beide zijden in ongeveer 2 minuten goudbruin aan. Haal het vlees uit de pan en leg even op een bord. Fruit de sjalotten in dezelfde pan aan totdat deze zacht en goudbruin is.

Doe de overgebleven bloem bij de sjalotten en roer alles een paar keer om, je maakt nu een roux (binding).

Leg de kruidnagels en laurierblad bij de uien en schenk rode wijn erbij en laat rustig aan de kook komen.

Leg het vlees terug in de pan en doe de deksel op de pan. Let op dat het vlees net onder het vocht ligt, anders voeg wat runderbouillon toe voor meer smaak.

Laat voor ongeveer 3,5 uur op zacht vuur sudderen totdat het vlees gaar is en je het zo uit elkaar kunt trekken. Breng op smaak met peper en zout.

Aardappelpuree

Ingrediënten: 4 pers

  • 1 kg bloemige aardappelen, geschild, in grove blokjes gesneden
  • 1,5 theel. zout
  • 355 gram melk
  • 100 gram roomboter, in stukken, minder naar eigen keus
  • 1 mespunt gemalen nootmuskaat

Bereiding:
Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken van ca. 3×3 cm zodat ze mooi gelijktijdig garen. 

Als je de aardappels kookt, kook ze dan tot ze zacht zijn maar niet zo lang, er mogen geen scheurtjes vertonen dan nemen ze veel water op. Laat aardappels uitlekken en laat ze even droogstomen in de pan. Worden ze mooi droog van en niet nattig.

Voeg zodra de aardappels droog zijn een klein scheutje melk of slagroom toe, ook heel lekker met room.

De pan op het vuur om het vocht ook warm te maken. Je kunt ook de melk of room eerst verwarmen. Voeg een flinke klont roomboter toe. Pureer de aardappels kort met een stamper. Breng op smaak met zout en peper en optioneel nootmuskaat.

Rode kool

Ingrediënten: 4 pers

  • 2 appels
  • 2 rode uien
  • 1 rode kool
  • 60 gram roomboter
  • 350 ml port
  • 2 laurierblaadje
  • 2 steranijs
  • 2 kaneelpijpjes
  • 1,5 theel. maïzena
  • Zwarte peper en zout uit de molen

Bereiding:
Schil de appels en snijd deze in blokjes en de ui in dunne ringetjes. Rode kool eerst in kwarten, kern eruit en snijd er vervolgens dunne reepjes van. 

Smelt de helft van de roomboter in een pan. Doe de appel en ui in de pan en laat deze karamelliseren. 

Voeg de rode kool toe en meteen 250 ml port bij, breng op smaak met een laurierblaadje, steranijs en een kaneelpijpje.

Laat de rode kool met de deksel erop nu ongeveer 30 minuten zachtjes pruttelen. Voeg als het nodig is nog wat extra port toe. 

Roer aan het eind van de tijd maïzena los met een eetlepel port. Voeg dit toe aan de rode kool om de rest van de port een beetje te binden, blijf even roeren en houd het in de gaten.

Maak alles af met de rest van de roomboter. Breng eventueel op smaak met peper en zout.