Eten & Drinken

BENG BENG vegaburger met zoete aardappelfriet

Een lekkere vegetarische versie van de hamburger, de BENG BENG burger.

BENG BENG vegaburger

Ingrediënten: 4 personen

  • 1 aubergine, in plakken
  • peper en zout naar smaak
  • 2 bospenen, in fijne blokjes gesneden
  • 45 g doperwten
  • 280 g kikkererwten uit pot/blik
  • 3 tenen knoflook, fijn gehakt
  • 3 eetl. verse koriander, fijn gehakt 
  • 4 eetl. platte peterselie, fijn gehakt 
  • 1/2 theel. cayennepeper
  • 40 g maiskorrels 
  • 2 à 3 eetl. bloem 
  • 1 avocado
  • 4 eetl. volle kwark 
  • 1 theel. mierikswortel
  • sap van 1/4 limoen
  • 4 broodjes, bijvoorbeeld met maanzaad
  • 1 krop sla, gewassen
  • 1 rode ui, in ringen
  • Olijfolie om in te bakken      

Bereiden:

Besmeer de plakken aubergine met een dun laagje olijfolie en grill ze in een grillpan. Breng op smaak met water peper en zout. Leg even op een bordje opzij.  

Kook de blokjes wortel en doperwten super kort, tot dat ze beetgaar zijn. Duurt ongeveer 2,5 à 3 minuten.  

Doe de kikkererwten, knoflook, peper, zout, koriander, peterselie en cayennepeper in de keukenmachine. Mix alles tot een glad geheel. Doe dit in een kom en roer ook de wortel, mais en doperwten door het mengsel. Check smaak, anders nog wat peper en zout toevoegen.  

Vorm met je handen 4 mooie, dikke burgers. Besprenkel ze aan beide kanten met bloem. Verwarm een bakpan op middelhoog vuur en besprenkel met wat olijfolie. Wanneer de burgers niet stevig genoeg zijn, voeg dan panko en/of wat bloem toe.

Bak de burgers ongeveer 4 à 5 minuten per kant, zodat ze ook van binnen warm worden. Let op dat de buitenkant niet zwart wordt. Speel anders met het vuur en doe het wat lager.  

Voor de saus prak je de avocado fijn en klop samen met de kwark, mierikswortel en sap van de limoen tot een glad geheel. Proef even en voeg naar smaak peper, zout en eventueel nog wat limoensap toe. 

Snijd de broodjes open en besmeer allemaal met een flinke lepel saus. Leg hier een plak aubergine op en leg hier de veggieburger op. Maak af met sla, en rode ui.  

Besmeer ook de bovenste helft van het broodje met saus en leg deze bovenop de laatste laag. Ga verder met de overige broodjes!  

Eet lekker!  

Tip: je kunt natuurlijk ook een plak tomaat (coeur de boeuf) aan het broodje toevoegen als je gaat bouwen of zongedroogde tomaten in reepjes gesneden doet ook wonderen.   

Zoete aardappelfriet

Ingrediënten: 2 a 3 personen  

  • 400 g zoete aardappel  
  • 1 theel. chilipoeder  
  • 1,5 theel. paprikapoeder
  • ½ theel. fijn zout  

Bereiding:  

Verwarm de Airfryer op 180°C.  

Schil de zoete aardappels en snijd in gelijke plakken van ongeveer 1 cm.  

Snijd van deze plakken frietjes van 1 cm breed.  

Meng chilipoeder, paprikapoeder en zout en bak 18 tot 22 minuten in de Airfryer lekker krokant.