Eten & Drinken

Familierecept van Nora - Berkoukesh (maaltijdsoep van parelcouscous)

London staat vandaag in de keuken met Nora. Nora komt namelijk haar familierecept koken, dat ze van haar oma heeft leren maken: berkoukesh. Oftewel, een kruidige maaltijdsoep van parelcouscous. Deze soep wordt gemaakt ter ere van een speciale gebeurtenis: de geboorte van een baby. De soep is speciaal voor de kraamperiode om de kersverse moeder kracht te geven. In dit recept zitten veel powerfoods die het lichaam aansterken.

Ingrediënten:

  • 250 gram kalfs- of lamsvlees in blokjes
  • 2 middelgrote tomaten ontveld en in blokken gesneden
  • 1 ui
  • 1 eetl. tomatenpuree
  • 100 gram gedroogde groene linzen
  • 100 gram kikkererwten (uit blik of geweekt)
  • Kommetje parelcouscous
  • Olijfolie (om in te bakken)
  • Zonnebloemolie

Kruiden:

  • 1 eetl. komijnpoeder
  • 2 theel. kurkuma
  • 2 MAGGI bouillonblokjes
  • 1 theel. gemberpoeder
  • Halve theel. zwarte peper
  • Halve theel. karwijzaad
  • Halve theel. pimentpoeder
  • Zout naar smaak
  • Kwart bosje bladselderij
  • Kwart bosje koriander

Bereiding:

Giet in een soeppan een laagje olijf- en zonnebloemolie en zet het vuur middelhoog. Zodra de olie heet is, bak je het vlees aan alle kanten aan.

Voeg de tomatenpuree, linzen, kikkererwten en gedroogde kruiden toe en bak dit 5 minuten mee. Breng ondertussen twee liter water aan de kook in een waterkoker.

In een hakmolen blend je de ui en tomaten tot een papje, gooi dit mengsel in de pan en laat tien minuten pruttelen. Voeg daarna het kokende water met een MAGGI bouillonblokje toe en zet het vuur hoog tot het water opnieuw kookt.

Draai het vuur lager en laat de soep anderhalf uur op middelhoog vuur koken. Voeg eventueel extra water toe als het te hard gaat.

Doe ondertussen de selderij, koriander en een half glas water in een blender of hakmolen. Proef na anderhalf uur of de soep goed op smaak is en voeg eventueel kruiden toe.

Zet het vuur hoger en zodra de soep kookt voeg je het koriander- en selderijmengsel toe.

Voeg als laatste stap de parelcouscous toe en zodra deze gaar is, is je soep klaar!

 

Meer lezen?

Benieuwd naar het verhaal achter de soep? Klik hier.