London's Hutspot

We beginnen de week weer goed met een stamppot!

Ingrediënten: 4 personen

  • 3 middelgrote uien
  • 400 g bospeen, regenboog wortelen mag ook
  • 250 g pastinaak
  • 1 eetl. verse tijm
  • 3 eetl. milde olijfolie
  • snuf zout en zwarte peper uit de molen
  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 4 speklappen à 150 g, vegetarische worst mag ook
  • 140 ml melk
  • 40 g roomboter, meer naar behoefte mag ook
 
Bereiding:
 
Verwarm de oven voor op 225 C. Pel de uien en snijd ze in dunne ringen. Schil de bospeen en pastinaak met dunschiller en snijd ze in dunne plakken.
 
Meng in een braadslede, als je die hebt, of ovenschaal de ui, wortel en pastinaak met tijmblaadjes, wat zout en zwarte peper en mix met een scheutje olijfolie.
 
Rooster de groenten in de oven in 20 à 25 minuten bruin en gaar. Schep zo nu en dan even om.
Schil de aardappelen en snijd ze in kleine stukken.
 
Kook de aardappelen gaar in een pan met water en een snuf zout. Verwarm intussen de overige olijfolie in een koekenpan en bak de speklappen/vegetarische worst op matig hoog vuur goudbruin.
 
Giet de aardappelen af en stamp ze met een pureestamper heel fijn. Schenk de melk erbij en voeg de boter toe. Verwarm alles al roerend tot een smeuïge puree. Breng op smaak met zout en peper.
 
Serveer de puree en schep de geroosterde groenten met wat van het bakvet erover. Leg de speklappen erop.
 
Tip! Deze stamppot is heerlijk met grove mosterd. Wat je ook kan doen is de geroosterde groenten mee stampen met de aardappels. En als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je de aardappels roosteren en vervolgens alles stampen.