Proef op de Som: Kastanjecrème koeken en kastanjesoep

Een heerlijk inspiratie voor deze herfst! Wat kun je allemaal maken met de eetbare kastanje?

Kastanjecrème koeken

Voor de crème

Ingrediënten:  
  • 200 g bruine suiker
  • 200 ml water
  • 1 vanillestokje  
  • 200 g geroosterde kastanjes (gepeld)
  • 1 eetl. likeur naar wens, bijvoorbeeld calvados  
Bereiding:
Verwarm op laag vuur de suiker met het water en de vanille in een pan, totdat de suiker is opgelost. Voeg de kastanjes toe een laat een kwartier sudderen totdat de siroop is ingedikt en de kastanjes zachter zijn. Voeg de likeur toe. Haal de pan van het vuur en mix de puree glad met een staafmixer. Haal door een zeef en bewaar de kastanjecreme in een schone weckpot.  

Voor de koeken 

Ingrediënten:  
  • 250 g roomboter (ongezouten), op kamertemperatuur  
  • 180 g fijne kristalsuiker
  • snuf zout
  • 1 ei  
  • 400 g bloem
  • 2 tl bakpoeder
Bereiding:
Mix de boter met suiker, zout en het ei tot een luchtig, romig geheel. Voeg de bloem en bakpoeder toe en mix nog kort tot een samenhangend deeg. Pak het deeg in met plasticfolie en laat een uur rusten in de koelkast. Verwarm de oven tot 180 graden. Bestuif het werkblad met bloem en rol het deeg uit. Steek de koeken uit met een ronde uitsteker of een glas. Bak de koeken in 13-15 minuten goudbruin. Houd je oven de laatste minuten in de gaten.  

Pak een koek en schep een volle theelepel in het midden van de koek. Plaats de andere koek erop en wrijf de koeken voorzichtig tegen elkaar aan tot de stroop aan de randen zit.

Zo pof je kastanjes:
Verwarm je oven tot 220 graden. Snijd de kastanjes kruiselings in, je moet echt door de schil en het vliesje heen snijden. Zo kun je straks makkelijker de schil verwijderen. Het insnijden voorkomt ook dat de kastanjes ontploffen. Pof de kastanjes zo'n 10 minuten. Nu is het zaak om zo snel mogelijk de schil te verwijderen. Dat gaat het makkelijkste als ze nog warm zijn. Eenmaal koud, zijn ze lastig te pellen. Kastanjes hebben 2 lagen: de dikke, donkere schil en een vliesje dat om de schil heen zit.

Kastanjesoep

Ingrediënten:
  • 2 sjalotten
  • 1 teentje knoflook
  • 400 g gepelde geroosterde kastanjes
  • 1/2 rode peper
  • 1 eetl. roomboter
  • 450 g pastinaak
  • 1 takje tijm
  • 2 eetl. rietsuiker
  • 1100 ml groentebouillon
  • zwarte peper en zout naar smaak
  • 110 ml room
  • Scheut olijfolie, milde
  • 10 salieblaadjes
  • 1/4 pakje bieslook
Bereiding:
 
Snipper de sjalotten en hak knoflook fijn.Hak de kastanjes grof, houd een beetje achter voor garnering.
 
Schil de pastinaken en snijd in kleine blokjes.
 
Snijd rode peper door midden en haal zaadlijsten eruit. Snijd de rode peper in fijne ringen.
 
Smelt de boter in een soep pan en fruit hierin ui en knoflook.
 
Voeg de gehakte kastanjes, rode peper, pastinaakblokjes, tijm en rietsuiker toe en bak nog even mee.
 
Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Laat ongeveer 25 minuten zachtjes koken tot de kastanjes en pastinaakblokjes zacht geworden. Dubbel check!
 
Pureer de soep in een blender of met een staafmixer tot een gladde romige soep. Voeg de helft van de slagroom toe en mix dit door de soep.
 
Breng de soep op smaak met peper en zout.
 
Bak ondertussen de salieblaadjes krokant in een scheutje hete olie. Schep ze eruit.
 
Lepel de soep in kommen, druppel of schenk er wat room over en garneer met stukjes kastanje en de salieblaadjes en de fijn gesneden bieslook.
 
Tip: Geroosterde walnoten of pecannoten is baas! Lekkere crunch. Wat bietencress of tuinkers is ook erg lekker.
 
 
Ben jij nou benieuwd waar je die kastanjes nu het beste kan halen? Wij schreven er een artikel over!