Christmas Pudding

Regula Ysewijn komt vandaag haar Christmas Pudding maken.

Ingrediënten: 
voor 2 puddings in puddingkommen van 16 cm - maat n°36

  • 200 g Atora shredded suet (niervet, te verkrijgen in Britse winkels, zoals Stonemanor in Brussel, dat ook online verkoopt)
  • 75 g gewone bloem of speltbloem
  • 150 g broodkruim
  • 150 g basterdsuiker
  • 150 g krenten
  • 150 g rozijnen
  • 40 g fijngesneden gekonfijte sinaasappelschil
  • 1 kleine geraspte zoete appel
  • 2 theel. koekkruiden
  • 1/2 theel. nootmuskaat
  • 1/2 theel. zeezout
  • 3 grote hoeve-eieren
  • 150 ml brandy of bruine rum
  • 75 ml stout of bruin bier
  • boter om de puddingkommen in te smeren

 

Bereiding:
  1. Meng alle droge ingrediënten in een grote mengkom en voeg vervolgens eieren, brandy en bier toe. Meng alles voorzichtig met een houten lepel, van oost naar west mocht je daar zin in hebben. Je kunt het beslag een nacht laten rusten als je een intensere smaak wilt krijgen.
  2. Verwarm je over voor tot 160 °C.
  3. Bereid de puddingkommen voor: vet ze royaal in met boter en snijd cirkels uit bakpapier met de grootte van de bodem van de puddingkommen. Leg de cirkels in de kommen, ze zullen goed blijven plakken aan de boter. Zo zul je de puddings makkelijker uit de kommen krijgen.
  4. Schep het beslag in de puddingkommen. Snijd voor elke puddingkom twee cirkels uit bakpapier die 8 tot 10 centimeter groter zijn dan de kommen. Maak een vouw in het midden, zodat het papier ruimte heeft om iets uit te zetten. We gebruiken twee lagen papier om een goede afsluiting te hebben. Plaats het papier op de gevulde puddingkom en bevestig het met touw. Wikkel nu de puddingvorm in aluminiumfolie om de inhoud nog beter af te schermen tegen het kookwater en bind er een touwtje rond zodat je een handvat hebt om de pudding uit de pan te tillen.
  5. Plaats je puddingkommen op omgekeerde schaaltjes op de bodem van een diepe pan. Giet er kokend water bij tot halverwege de zijkanten van de kommen. Dek de pan af met het deksel of met aluminiumfolie, om de stoom vast te houden. Zet in de voorverwarmde oven en stoom de puddings 4 uur.
  6. Als de puddings gestoomd zijn, kun je ze meteen serveren. Als Kerstmis nog niet meteen voor de deur staat, laat ze dan afkoelen in de kom, vervang het bakpapier door een nieuwe laag en dek af. Bewaar de puddings in een koele ruimte en besprenkel ze wekelijks met brandy, whisky of rum. Zo zijn ze langer houdbaar.
  7. Als je ze wilt opdienen, stoom ze dan opnieuw 1 uur, of zet 5-10 minuten in de microwave in hun puddingvorm en serveer met custard of clotted cream. Smakelijk!
Klik hier voor het boek 'Pride and Pudding'