Jigalette met bimi en lente-ui

Jigal laat zien hoe je een heerlijk hapje kan maken die je kunt serveren als voorgerecht tijdens oudejaarsavond.

Ingrediënten: voor vier personen

  • 10 plakjes roomboterbladerdeeg (12x12 cm)
  • snuf tarwebloem
  • 1 eetl. roomboter
  • eenvoudige olijfolie
  • 200 g bimi of aspergebroccoli, grof gehakt
  • 6 grote lente-uitjes (of 8 kleine), in ringen
  • 1 grote teen knoflook, geperst of fijngehakt
  • 1 theel. isot biber
  • 1 eetl. tijmblaadjes, fijngehakt
  • 4 grote eieren (biologisch)
  • 100 g jong-belegen gouda, geraspt 
  • 2 eetl. pijnboompitten, licht geroosterd en tot pasta gewreven in de vijzel
  • stukje Parmezaanse kaas
  • sesamzaad om te garneren
Bereiding:
 
Laat het bladerdeeg 10 minuten ontdooien. Halveer twee plakjes bladerdeeg en vorm 4 deegballen van 2½ plakken. Bestuif het werkvlak met bloem. Druk met je handen een bal plat en bestuif licht met bloem. Rol het deeg met een deegroller in één richting uit. Keer om, draai een kwartslag en rol opnieuw uit. Herhaal totdat je een pannenkoek hebt met een doorsnede van zo’n 22 centimeter. Vorm zo 4 pannenkoeken. Zet, afgedekt en gescheiden door bakpapier, tot verder gebruik in de ijskast.
 
Verhit de boter en een scheut olijfolie in een koekenpan. Fruit de bimi 3 minuten op middelhoog vuur. Voeg hierna de knoflook, lente-ui, isot biber, tijm en een royale snuf grof zout toe en bak nog 5-7 minuten, totdat alle groenten beetgaar zijn. Laat afkoelen in een ruime kom.
 
Voeg de eieren toe aan het bimi-lente-uimengsel, maar houd een klein beetje eiwit apart om later de jigalettes mee te bestrijken. Voeg hierna ook de geraspte kaas en pijnboompittenpasta toe en meng goed met een vork.
 
Verwarm de oven voor op 220 graden.

Leg in het midden van elke bladerdeegpannenkoek een kwart van het beslag. Rasp met een fijne zeef wat Parmezaanse kaas over het beslag. Snijd de onbedekte bladerdeeg-rand in punten. Klap de punten om en bestrijk met eiwit. De overvloedige stukjes bladerdeeg blijven afgedekt nog 2 dagen goed in de ijskast. Strooi wat sesamzaadjes op de bladerdeegpunten. Bak de jigalletes goudbruin in 20-25 minuten. Laat 10 minuten afkoelen op een rooster. Serveer warm, maar niet te heet.