Pommes Anna

London maakt vandaag dit feestelijke bijgerecht uit de Franse keuken.

Ingrediënten: 4 personen

  • 350 g vastkokende aardappels
  • 60 g roomboter
  • 2 stokjes rozemarijn, alleen de blaadjes
  • 4 takjes tijm

Extra:

  • Ovenbestendige pan
  • Mandoline 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden boven- en onderwarmte.
Smelt de boter in een klein pannetje, zodra de boter volledig gesmolten is hoeft hij niet langer te worden verhit. Roer de kruiden erdoor en laat in de buurt staan.

Snijd de aardappel met behulp van een mandoline in flinterdunne plakjes. Vang de plakjes op in een kom. Breng de aardappels met wat zout op smaak en roer dat er goed door.
Giet 3/4 van de gesmolten boter met zoveel mogelijk van de kruiden bij de aardappels en meng dit grondig door, zodat elk plakje aardappel met de boter in aanraking geweest is.

Maak op een bakpapiertje of siliconen matje 4 stapeltjes van de plakjes aardappel. Je krijgt het mooiste effect als de zijkanten niet helemaal gelijkmatig zijn en je elk plakje er afzonderlijk op legt.
Giet de resterende boter in een ovenbestendige pan en leg de 4 takjes tijm ter garnering op de bodem van de pan. 

Zet op elk van de takjes voorzichtig een stapeltje van de aardappelschijfjes. Eventueel kan je ze al gelijk in de pan stapelen.
Zet de pan met de aardappeltorentjes in het midden van de oven en bak gedurende 35 minuten gaar. Ze zijn gaar als je er bijna zonder weerstand een mesje in kunt steken.

Verhoog de oventemperatuur naar 210-220 graden. Haal terwijl de oven doorverwarmt de pan uit de oven en keer de aardappelstapeltjes om, zodat het tijmtakje bovenop komt te liggen.

Plaats de pan terug in de oven en laat de aardappel in ongeveer 25 minuten goudbruin kleuren. Het kan zijn dat je tussentijds de pan moet draaien, omdat de aardappelstapeltjes niet gelijkmatig kleuren.

Serveer warm uit de pan.