Proef op de Som: Groenteburgertjes in groentewrap en groentelasagne

London en Bibi nemen de proef weer op de som! Bibi maakt groenteburgertjes in een wrap met snelle pickles en London een groentelasagne.

Groenteburgertjes in een groentewrap met snelle pickles

Ingrediënten

  • 200 g bloemkoolrijst 
  • 200 g broccolirijst
  • 4 eetl. volkoren tarwe of boekweitmeel
  • 2 eieren
  • 150 g feta
  • 2 eetl. gedroogde oregano
  • 1 theel. chilivlokken
  • Baby romaine sla
  • cherrytomaatjes, fijngesneden

Snelle ingemaakte pickles

  • 1 grote rode ui, in flinterdunne halve ringen
  • 5-10 radijsjes, in dunne plakken
  • 150 ml appelazijn
  • 75 ml water
  • 2 volle eetl suiker
  • 1 theel. zout

Sriracha-kwarksaus

  • 4 el magere kwark
  • 2 el sriracha
  • Sap van ½ citroen
  • Peterselie, fijngehakt

Bereiding

Begin met het maken van de pickles, die hieronder staat beschreven. Maak daarna het sriracha-kwarksausje door de ingrediënten door elkaar te mengen en breng op smaak met peper en zout.
Meng de bloemkool en broccolirijst samen met het ei, bloem, de feta en de kruiden door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Zet een koekenpan met olie op middelhoog vuur op. Vorm balletjes van het bloemkool-broccolimengsel en leg ze in de pan. Druk ze vervolgens voorzichtig plat met je hand zonder ze te breken. Bak de groenteburgertjes 2 tot 4 min aan elke kant.

Verwarm de groentewraps in een droge koekenpan. Beleg de wrap met een beetje van de saus, sla en tomaat en verdeel hier 2 à 3 groenteburgertjes op. Maak af met de pickles en nog meer saus. Vouw de wrap dicht. Eet smakelijk.

Snelle pickles

Stop de uienringen en radijsplakjes in een weckpot. Doe azijn, water, suiker en zout in een steelpan. Verwarm al roerend kort tot de suiker en zout zijn opgelost. Giet dit op de uien, zorg dat ze helemaal onder staan. Laat afkoelen. Na een halfuur zijn de uien mooi knalroze van kleur geworden en kun je ze al eten. Je kunt ze zeker 2 weken bewaren in de koelkast.

Groentelasagne 

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 g pompoen, in plakken
  • 400 g verse spinazie, diepvries mag ook
  • milde olijfolie
  • zwarte peper en zout
  • 400 g ricotta
  • 1 ei
  • 1 aubergine
  • 1 courgette
  • Volle hand geraspte ouwe kaas
  • 5 blaadjes verse salie, fijn gehakt
  • 2 teen knoflook
  • 3 tasty tomaten

Optioneel

  • 7 a 8 lasagnevellen

Bereiding

Verwarm de oven op 200°C.

Smeer de pompoen plakken met een scheut olijfolie, salie, zwarte peper, zout en een uitgeperste teen knoflook. Gebruik een bakplaat met bakpapier en leg de plakken op de plaat. Zet deze 30 minuten in de oven.

Pak een koekenpan en bak de verse spinazie kort, tot het begint te slinken. Breng op smaak met peper en zout, haal meteen uit de pan halen en leg weg op een bordje.

Klop de ricotta los met het ei en een snuf peper en zout. Snijd de tomaten in plakjes.
Snijd de aubergine en courgette in plakken van 1 cm en grill in een grillpan of bakken mag ook. In de oven roosteren is uiteraard ook een optie.

Vet een ovenschaal in met een beetje olie. Begin met een laagje met de helft van het ricottamengsel en verdeel daar de helft van de spinazie op. Dek af met pompoen, laagje ricotta, dan om en om aubergine en courgette, weer een laag, wat tomaten. Zo bouw je tot alles op is.

Bestrooi de bovenzijde met wat kaas en zet 18 minuten op 200°C in de oven. Goudbruin en krokant bovenlaag.

Meer lekkere recepten