Proef op de Som: Hüttenkäse

London gaat vandaag aan de slag met Hüttenkäse!

Zoete cracker met Hüttenkäse

Ingrediënten:
  • 200 g Hüttenkäse
  • 100 g frambozen
  • 1 eetl. honing
  • 1 handje gehakte pistachenoten  
Bereiding: 
 
Prak de helft van de frambozen fijn en meng met de hüttekasse. Breng op smaak met een beetje honing en roer door elkaar.
 
Beleg het frambozenmengsel op een snee volkorenbrood, roggebrood of op een volkoren cracker en maak af met een paar verse frambozen en wat pistachenoten of andere noten naar keus.

Doperwten Hüttenkäse spread

Ingrediënten:
  • 200 g biologische doperwten, vers of diepvries
  • 4 volle eetl. Hüttenkäse, natural
  • 1 sjalot, fijn gesnipperd
  • 1/2 biologische citroen (sap & zest)
  • 1 theelepel kruidenzout
  • versgemalen peper
  • 2 eetl. extra vergine olijfolie
  • 1 eetl. volle el bieslook, fijn gesneden
Bereiding:
 
Blancheer doperwten kort in kokend water met een snuf zout. Laat de doperwten afkoelen in wat ijswater.
 
Hak de doperwten heel fijn, of gebruik een staafmixer. Doe de doperwten in een kom, schep er de hüttenkäse bij, sjalot, citroen, zout, peper, olie en bieslook bij. Mix alles zorgvuldig, proef even hoe de smaak is, anders op smaak brengen met zout en peper.
 
Smeer de doperwten spread op een geroosterde zuurdesem toast, roggebrood of op spelt crackers.

Verse radijs met Hüttenkäse kruidenmix

Ingrediënten:
  • 5 eetl. Hüttenkäse
  • 1 eetl. platte peterselie, fijngehakt
  • 1 eetl. munt, fijngehakt
  • 2 eetl. basilicum, fijngehakt
  • 2 eetl. kervel, fijngehakt
  • 1 sjalot, gesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 2 eetl. vergine olijfolie
  • 1/2 limoen, rasp plus sap
  • Snufje zout en verse zwarte peper
  • 1 bos radijs/ witte mag ook, ingelegd in zoet-zuur (hieronder berschreven)
Bereiding:
 
Meng ik een kom de hüttenkäse met alle ingrediënten behalve de radijs.
 
Mix alles zorgvuldig, breng op smaak indien nodig.
 
Serveer de dip met ingelegd radijs op je favoriete bordje.

Ingelegd radijs

Ingrediënten:
  • 1 bosje (witte) radijsjes
  • 100 ml witte wijnazijn of appelazijn
  • 2 a 3 eetl. agavesiroop of ahornsiroop
  • 1 theel. chilivlokken (optioneel)
Bereiding:
 
Mix in een kom de azijn met de siroop, eventueel met chilivlokken.
Als je het lastig vindt, kun je in een pan de azijn en de siroop verwarmen tot alles is opgelost, laat even afkoelen.
 
Snijd de radijsjes doormidden en laat de groene steelaanzet eraan zitten. Leg de radijsjes in het azijnmengsel en laat ongeveer 18 minuten marineren.
 
Serveer met de hüttenkäse kruidendip.