Eten & Drinken

Rode kool ovenschotel

Een lekkere, winterse ovenschotel. Geniet!

Rode kool ovenschotel

Ingrediënten

  • 3 sjalotten
  • 700 g aardappelen
  • 80 g magere spekblokjes of bacon
  • 500 g rundergehakt
  • 1 theel. nootmuskaat
  • 500 g rode kool
  • 1 eetl. gesmolten roomboter
  • 1/2 bosje bieslook

Bereiding

Snipper uien en rasp de geschilde aardappels, meng ze en laat deze in een vergiet uitlekken. Bak de spekblokjes of bacon ui in een droge koekenpan.

Doe de spekblokjes met vet in een kom. Bak in dezelfde pan het gehakt rul en breng op smaak met zwarte peper, zout en een beetje nootmuskaat. Doe het gehakt in een grote ovenvaste schaal.
 
Verdeel er de rode kool op (recept hieronder).
Knijp zo veel mogelijk vocht uit de aardappels en meng deze met de spekblokjes en wat zout en peper naar smaak.
 
Verdeel dit over de rode kool en druppel er wat gesmolten boter over. Zet alles ongeveer 60 minuten in een oven op 180 graden tot de aardappels mooi goudbruin en gaar zijn. Garneer af met fijngesneden bieslook.
 

Rode kool met appeltjes 

Ingrediënten

  • 1 rode kool van ongeveer een kilo, fijngesneden
  • 3 goudrenet appels, in blokjes
  • 1 theel. kaneel
  • 2 kruidnagels
  • 2 laurierblaadjes
  • 2 jeneverbessen
  • 3 eetl. bruine suiker
  • 2 eetl. appelazijn
  • 400 ml water
  • 1 eetl. boter
  • peper en zout

Bereiding

Doe de fijngesneden rode kool in een pan met het water (ongeveer 2 theelepels zout op 400 ml water). Doe er de kruidnagels, laurier, jeneverbes, kaneel, suiker en azijn bij.

Meng het geheel even door en breng aan de kook. Laat ongeveer een uur zachtjes pruttelen en schep af en toe om.

Roer na een uur de appelstukjes erdoor en laat nog 5 minuten meestoven.

Meng er een eetlepel boter door en breng op smaak met peper en zout.