Jigal maakt een kleurrijke vega(n) pokebowl!

Jigal brengt de lente naar de Koffietijdkeuken! Met deze kleurrijke vega(n) pokebowl is er voor ieder wat wils!

Ingrediënten

Voor 4 personen  

Rijst  

  • 250 g sushirijst  
  • 4 el rijstazijn  
  • 1 el suiker   

 

Marinade  

  • 4 el sojasaus (low salt)  
  • 2 el chilisaus  
  • 1 el rijstazijn  
  • 1 el sesamolie  
  • 500 g vega(n) kipstukjes (naturel)   
  • 1 tl bruine suiker
  • 1 el sesamzaadjes (geroosterd)

Dressing  

  • 5 el (vegan) mayonaise  
  • 2 el sojasaus  
  • 1 el gembersiroop  
  • 1 el rijstazijn  
  • 1 tl Dijon mosterd

 

Toppings 

  • 2 maiskolven  
  • 2 avocado’s (ontpit en in plakjes )
  • 200 g sojabonen (edamame)  
  • 200 g radijsje (in plakjes)
  • 25 g gari (sushigember)
  • sesamzaad   

 

Bereiding

Doe de rijst in een zeef en plaats in een grote kom met water. Laat je vingers er een minuut goed doorheen gaan. Spoel het witte water weg en herhaal twee keer totdat het water niet of nauwelijks meer troebel wordt. Laat de rijst 5 minuten goed uitlekken.  

Doe de rijst in een soeppan en voeg 325 ml koud water toe. Breng aan de kook en zet laat afgedekt op laag vuur 10 minuten pruttelen. Zet hierna het vuur uit en laat de rijst nog eens 10 minuten rusten zonder de deksel van de pan te halen. Verhit de rijstazijn, suiker en 1 theelepel zout in een steelpannetje en roer zodat de suiker en het zout oplossen.

Stort de rijst op je werkblad of een grote houten snijplank en verheel over een groot oppervlakte. Werk de aangemaakte rijstazijn erdoor met een deegkrabber of een pannenlikker. Wapper met een LP-hoes of magazine om de rijst snel te laten afkoelen. Doe in een kom. 

Meng de ingrediënten voor de marinade. Roer de kipstukjes erdoorheen zodat ze de marinade opzuigen. Bak de kipstukjes zonder vet in een grote hapjespan op hoog vuur zodat ze een mooi gekaramelliseerd knapperig korstje krijgen.  

Klop alle ingrediënten voor de dressing lobbig met een garde.  

Kook de maiskolven 10 minuten in gezouten water.  Snijd de korrels van de kolf. Doe in een bakje.  

Zet de rijst, dressing en alle smaakmakers op tafel zodat iedereen zelf zijn pokébowl kan samenstellen of maak vier borden (of kommen) op.

Garneer met sesamzaadjes. 

Tip! Je kan ook wasabi gebruiken in plaats van mosterd.

Eet smakelijk!