Koningsdaginspiratie: Limburgs zuurvleisj met frieten

Omdat de koninklijke familie in Maastricht is, dachten Bibi en Londen: 'Laten we een echte Limburgse specialiteit maken!' Namelijk: zuurvleisj. En dat serveren ze feestelijk met friet en een oranje mocktail.

Ingrediënten

voor 4 tot 6 personen  

Voor het zuurvleisj

  • 1 ruime kilo rundersukade of ribrunderlappen
  • 400 ml water (ongeveer)
  • 400 ml (gele) natuurazijn
  • 3 laurierblaadjes
  • 5 jeneverbessen
  • 5 kruidnagels
  • 3 uien, in halve ringen
  • 3 flinke eetlepels appel/perenstroop
  • 3 flinke eetlepels bruine basterdsuiker 
  • 1 kleine eetlepel speculaaskruiden (of koekkruiden)
  • 5 plakken ontbijtkoek (verkruimeld)  

Voor de frieten

  • 1 kg lichtbloemige middelgrote aardappelen
  • 1 ½ l frituurolie, bijv. arachide-olie      

Voor de mocktail  

  • 1/3 Crodino
  • 1/3 S. Pellegrino Clementina
  • 1/3 bruiswater
  • schijfje sinaasappel

 

Bereiding

Het zuurvleisj    

Snij het vlees in flinke brokken (ongeveer formaat van een stuk zeep), het vlees krimpt bij het stoven meestal.  

Marineer de stukken vlees een nachtje in een mengsel van 50 procent water en 50 procent natuurazijn met 10 laurierbladeren, 10 kruidnagels, 10 jeneverbessen en 3 in halve ringen gesneden uien. Zorg dat het vlees “onder” staat.  

Haal het vlees de volgende dag samen met de uien uit de marinade. Vis ook de laurierblaadjes eruit, de kruidnagels en jeneverbessen gooi je weg. Bewaar wel het marinadevocht.   Braad het vlees aan in een grote braadpan met roomboter. Doe daarna de laurierblaadjes en de uien erbij.  

Voeg vervolgens een beetje van het marinadevocht toe (niet alles), plus de appel/perenstroop, bruine basterdsuiker, speculaaskruiden en de verkruimelde ontbijtkoek.  

Laat ruim een uur op laag vuur zachtjes stoven (of zet het ongeveer 8 uur op 80 graden met deksel op de pan in de oven). Bind de saus indien nodig met wat extra ontbijtkoek. Proef, en breng eventueel op smaak met een beetje zout en peper en voeg desgewenst nog wat suiker toe.      

De frieten  

Schil de aardappelen en snijd ze met een scherp mes in frieten met een dikte van 1 cm. Zorg ervoor dat ze allemaal ongeveer dezelfde maat hebben. Dit is belangrijk voor het gelijkmatig gaar worden van de friet.  

Spoel de friet goed af onder koud stromend water en laat ze uitlekken in een vergiet. Droog ze eventueel met een schone theedoek.  

Verwarm de olie in een ruime pan tot 140°C. Als je een frituurpan gebruikt zonder thermostaat, gebruik dan een thermometer.  

Bak de friet in kleine porties van ± 200 g (1 middelgrote aardappel) tegelijk in 5-8 min. tot ze net gaar zijn, de baktijd is afhankelijk van de dikte van de friet. De friet mag in deze eerste bakronde niet bruin kleuren. Schud ze goed uit boven de pan.  

Verwarm de olie nu naar 180°C.  

Bak de friet opnieuw in niet te grote porties in 4-6 min. goudbruin. Schud de porties direct na het bakken goed uit boven de frituur en bestrooi met zout.  

De mocktail

Mix alle ingrediënten voor de cocktail en serveer in een mooi glas met het schijfje sinaasappel.

 

Fijne Koningsdag!

Meer lekkere recepten