De picknick van Jigal, Bibi en London

We sluiten dit seizoen af met een knaller! Ons geliefde culinaire team staan namelijk vandaag in de keuken. London, Bibi, en Jigal maken de perfecte picknickmand. Daar kan je tijdens de zomerstop heerlijk gebruik van maken!

Mini groente quiches

Ingrediënten

voor 4 stuks

  • 1 rol vers bladerdeeg, uit de koeling
  • 150 g spinazie, vers
  • 100 g zachte geitenkaas
  • 14 cherrytomaten
  • 2 eieren
  • 2,5 el crème fraîche
  • 1 tl uienpoeder
  • 1 tl paprika
  • 1 tl kerriepoeder
  • milde olijfolie
  • zwarte peper en zeezout
  • mes puntje nootmuskaat

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Bak de spinazie in een pan met een beetje olijfolie en zwarte peper naar smaak tot deze geslonken is. Vet ondertussen de quiche/ ronde (bak)vormpjes in. Snijd vier ronde vormen uit het bladerdeeg en vul hiermee de bakvormen. Prik gaatjes in de bodem en bak de vormen in een minuut of 5 even voor. Druk na het bakken eventueel opgebold bladerdeeg weer voorzichtig op zijn plaats. Klop de eieren los in een kom met de crème fraîche, uienpoeder, paprikapoeder, kerriepoeder, peper, zout en een mespuntje nootmuskaat. Verdeel de gebakken spinazie en de geitenkaas over de vormpjes. Giet hierover het eimengsel en verdeel de cherrytomaten in de vormpjes. Zet het geheel in de oven voor ongeveer 18 a 22 minuten tot de quiche gaar is en goudbruin. Eet smakelijk!

Freekeh met kersen en chocolade

Ingrediënten

voor 4 personen    

  • 100 g freekeh
  • 250 g zoete kersen
  • 2 tl soemak 
  • 2 tl pul biber 
  • 60 g pure chocolade (minimaal 70% cacao)
  • 50 g blanke (garneer)amandelen, ongezouten
  • 1 kleine rode ui
  • 30 g bladpeterselie, blaadjes en malse steeltjes
  • 30 g munt, alleen de blaadjes
  • sap van 1 citroen
  • extra vergine olijfolie  

Bereiding

Breng de freekeh met ½ theelepel zout in ruim water aan de kook. Laat afgedekt zachtjes beetgaar koken in ongeveer 20 minuten. Laat uitlekken in een zeef en zet opzij. Halveer de kersen en friemel de pit eruit. Snijd grote exemplaren nog eens doormidden. Doe de kersen in een kom, bestrooi met de soemak en 1 theelepel pul biber en roer goed door. Hak de chocolade grof. Bewaar de kersen en chocolade tot gebruik in de ijskast.  

Rooster de amandelen in een droge koekenpan goudbruin, laat afkoelen en hak grof (garneeramandelen hoeven niet gehakt te worden).  Snipper de rode ui. Snijd de peterselie en muntblaadjes fijn.  

Meng de freekeh, ui, kruiden, amandelen, chocolade en kersen in een grote kom en breng op smaak met het citroensap, een flinke scheut olijfolie, 1 theelepel pul biber en een bescheiden snuf zout.  

Tigelle

Ingrediënten

voor 12 tigelle

Het deeg

  • 250 g bloem
  • ½ tl droge gist
  • 50 ml lauwwarme water
  • 50 ml lauwwarme volle melk
  • 3 tl extra virgine olijfolie 
  • 1 tl zout 

Vulling

  • mortadella, dunne plakken
  • prosciutto crudo, dunne plakken
  • buffelmozzarella, in plakken
  • geroosterde paprika in pot (rood en wit) 
  • gegrilde groenten (courgette, aubergine)
  • pesto (het liefst zelfgemaakt) 

Bereiding

Meng de bloem met het gist in een grote kom of de kom van een keukenmachine. Schenk het lauwwarme water en de melk bij elkaar in een kan en giet de kan bij het bloemmengsel. Voeg hier de olijfolie aan toe en kneed door elkaar in de keukenmachine, of met je hand. Voeg het zout toe aan het deeg terwijl je het kneedt. Kneed het deeg 10 minuten door. Laat het deeg een uur rijzen in een kom onder een vochtige theedoek, op een warme plek. 

Verdeel bloem op het aanrecht en rol het gerezen deeg een beetje uit. Het hoeft niet zo dun als een koekje, ongeveer 3 centimeter dik. Steek er 12 rondjes uit met een uitsteker. Verwarm een koekenpan zónder olie op middelhoog vuur. Bak 4 tot 5 tigelle's tegelijkertijd in de droge koekenpan. Zo'n 2-3 minuten per kant. Bewaar de tigelle onder een theedoek of een papieren zak, zodat ze langer vers blijven. 

Snijd de tigelle open en vul ze met wat je maar wil. Bijvoorbeeld pesto en mortadella, gegrilde groenten met prosciutto of mozzarella met geroosterde paprika. 

Watermeloen limonade

Ingrediënten

  • halve watermeloen, schil verwijderd en in kleine stukken gesneden
  • 2 limoenen 
  • 500 ml bruiswater
  • verse munt 
  • ijsblokjes  

Bereiding

Pureer het vruchtvlees van de watermeloen in een blender. Pers het sap van de limoenen uit en voeg dit toe. Verdeel een glas met ijsklontjes en vul deze voor de helft met het watermeloenmengsel. Vul aan met bruiswater en maak af met een takje verse munt.    

Meer lekkere recepten