Eten & Drinken

Aardbeien uit de muur of bij de drive-in, Jan en Brigitte telen de lekkerste van Brabant

Deze zomer neemt onze eigen culinair redacteur Bibi Loomans je mee het land in, op zoek naar de lekkerste ingrediënten en gerechten die ons land te bieden heeft. In iedere provincie is namelijk wel iets speciaals te vinden. 

Ze gaat in gesprek met boeren en producenten om te ontdekken met hoeveel passie zij hun producten produceren. Deze week strijkt Bibi neer in de provincie Brabant waar zij zelf ook vandaan komt. Wat is hier te vinden? 

Smaak van de zomer

Niets is lekkerder dan Hollandse aardbeien en dat komt goed uit want we zitten midden in het aardbeienseizoen! Waar beter om deze zoete, gezonde snack te proberen dan in Uden, bij aardbeientelers Brigitte en Jan. Zij hebben als eerste in Nederland een aardbeienautomaat en aardbeien drive-in ontwikkeld. Een geinig, nieuw concept wat nu al erg succesvol blijkt te zijn. 

 

LEES OOK
Bibi maakt Zabaglione met Hollandse aardbeien

 

Aardbeien drive-in 

Het is een bekende route: de aardbeienrotonde in Uden. Het bestaat al enkele jaren, maar nu is daar aardbeien drive-in bijgekomen. Genieten van verse producten, zo vanuit de auto. Wat begon als een grapje van Jan en Brigitte, groeide als snel uit tot een professionele automatiek en drive-in. “Aardbei is passie”, aldus Jan.

Aardbeien eten uit de muur

Het idee voor de automatiek kwam door een praktisch ‘probleem’. “Zodra je de aardbei plukt worden er geen suikers meer aangemaakt. Voorheen moesten we aardbeien eerder plukken om ze houdbaar te houden voor de veiling. Dat is zonde! We konden mensen dus nooit een rijpe en volzoete Hollandse aardbei laten proeven. Zo ontstond het idee van de automatiek en drive-in. Rechtstreeks verkopen aan de klant. Direct geplukt, meteen eten. Mensen rijden er graag een stuk voor om en dat maakt ons werk zo leuk!” 

Bibi's verse Zabaglione

Naast de ‘gewone’ aardbei verkopen Jan en Brigitte ook verse Belgische wafels met aardbeien, aardbeiensmoothies, aardbeien in Belgische chocolade én aardbeien met slagroom. Kortom, het is duidelijk dan in Uden alles, maar dan ook echt ALLES draait om die heerlijke Hollandse aardbei! Wat kan daar nog aan worden toegevoegd?  

Misschien dat het gerecht van Bibi daar verandering in kan brengen. Voor haar recept heeft ze een bakje verse aardbeien meegenomen. Wat gaat ze maken? Een verse, fluweelzachte Zabaglione. Wil je weten hoe ze deze maakt, het recept vind je hier.