De hoeveelheden schaal- en schelpdieren kunnen wisselen en je kunt er ook voor kiezen om apart gekookte kreeft, rivierkreeftjes of krab bij te doen. In Catalonië, staat in het kookboek, doen ze er ook stukjes kip, varkensvlees, konijn en worst bij. En in andere streken voegen ze ook groente toe zoals sperziebonen, doperwten, artisjokken en paprika’s. Perfect voor deze zomer!
voor 4 personen
Fruit de ui in de olie in en paella pan van 40 cm op laag vuur zacht; roer vaak. Roer de knoflook erdoor en voeg de tomaten toe voordat de knoflook kleur krijgt. Doe de suiker, zout, het paprikapoeder en de saffraan erbij, roer goed en laat alles op niet te hoog vuur pruttelen tot de tomaten tot en jamdikke saus zijn ingekookt en de olie sist.
Voeg de inktvisjes toe, roer een minuutje, doe de rijst erbij en roer tot alle korrels bedekt zijn. (Dit kan allemaal tot 2 uur van tevoren, maar vanwege de inktvis niet langer.) Breng de bouillon en wijn aan de kook, giet de rijst erbij en voeg out toe (de bouillon lijkt misschien nogal zout, maar als hij door de rijst is opgenomen, wordt dat beter). Roer goed en zorg dat de rijst gelijkmatig over de pan verdeeld is; roer dan niet meer. Laat de rijst 20 minuten op laag vuur pruttelen en schuif de pan heen en weer over de branders zodat alles gelijkmatig gaar wordt.
Leg na 10 minuten de garnalen op de rijst en keer ze als de onderkant roze is geworden. Voeg tegen het eind nog wat hete bouillon toe als de rijst te droog lijkt en je knetterende bakgeluiden op de panbodem hoort voordat de rijst gaar is; leg dan een groot stuk aluminiumfolie op de pan. Stoom de mosselen in een pan met 1 vinger water en een goed sluitend deksel; zodra ze open zijn, zijn ze gaar. Gooi exemplaren weg die niet opengaan, en leg de andere op de rijst.
Zet de opgemaakte paella pan zo op tafel en geniet van de Spaanse keuken!
Meer inspiratie nodig voor gerecht uit de Spaanse keuken?