Eten & Drinken

Appelchips met gember en kaneel

Wil jij dit weekend een keertje wat anders op tafel zetten? Probeer dan dit recept voor appelchips, uit het kookboek 'Wat lunchen we vandaag?' van Susan Aretz. De snacktafel zal nooit meer hetzelfde zijn!

Het vraagt even wat geduld, maar dan heb je ook wat! Maak deze lekkere snack met je (klein)kinderen of geniet er in je eentje van op de bank. Zeker wanneer je een grote oven hebt kan je, door het recept te verdubbelen, meteen twee bakplaten vol knapperige fruitchips maken. Neem de tijd om de appeltjes goed te laten drogen, daar worden ze extra knapperig van.

Ingrediënten

voor één bakje chips (makkelijk te verdubbelen)

  • 1 Granny Smith, met schil maar goed gewassen
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gemberpoeder

Verder nodig

  • Appelboor
  • Bakplaat met bakpapier
  • Mandoline (of scherp mes)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 100 graden. Haal met de appelboor het klokhuis uit de appel. De mandoline stel je in op 3 mm dikte. Schaaf dunne plakken van de appel. Heb je geen mandoline, gebruik dan je scherpste mes en snijd zo dun mogelijke plakken. Doe alle appelplakjes in een grote kom en bestrooi met de kaneel en gember. Hussel goed door elkaar, zodat alle appeltjes bedekt zijn.

Leg de appelschijfjes nu naast elkaar op een bakplaat, ze mogen wel dicht tegen elkaar aanliggen maar elkaar niet overlappen. Schuif de bakplaat in de oven en laat ze daar minstens 30 minuten instaan. Draai halverwege om.

Haal daarna uit de oven en laat (nog steeds los van elkaar) afkoelen. Ze zullen daardoor nog net iets knapperiger worden. Bewaar in een luchtdichte trommel.

Meer inspiratie voor lekkere snacks, leuke lunchgerechten om mee te nemen of mee te geven aan de kids? Dan is het receptenboek 'Wat lunchen we vandaag?' voor jong en oud echt wat voor jou.