Eten & Drinken

Focaccia uit Apulia

Janny van der Heijden weet als geen ander wat er allemaal lekker is uit de oven. Niet alleen zoete baksels, maar ook hartige lekkernijen staan in haar kookboek 'Ovengerechten'. Wij hebben een van onze favorieten voor je uitgekozen: focaccia.

In plaats van alleen bloem wordt bij deze bereiding aardappel, bloem en semolina gebruikt. Dit is te koop bij de grote supermarkten, Italiaanse winkels of bij de Turkse of Marokkaanse supermarkt.

Ingrediënten

  • 100 gram aardappel
  • 500 gram bloem
  • 150 gram semolina
  • 400 mililiter lauwwarm water
  • 15 gram verse gist (of 7 gram gedroogde gist)
  • 15 gram zout
  • 5 eetlepels olijfolie
  • 250 gram kerstomaten
  • oregano

Ook nodig

  • plasticfolie
  • bakplaat of 4 ronde vormen

Bereiding

Schil de aardappels, snijd in blokjes en kook ze in licht gezouten water gaar. Giet af, laat ze uitdampen en wrijf ze fijn. Meng op het werkvlak bloem en semolina en vorm er een berg van. Maak in het midden een kuil. Los de gist op in ongeveer de helft van het water, schenk dit in het midden van het bloemmengsel en meng alles beetje bij beetje door elkaar. 

Voeg geleidelijk de fijngewreven aardappel, het zout, de rest van het water en 3 eetlepels olijfolie toe en kneed alles tot een soepel deeg. Verdeel het deeg in vier stukken en leg in een schaal of kom, dek af met plasticfolie en laat ongeveer 3 uur rijzen.

Vet intussen een bakplaat of vier ronde vormen in met de resterende olie. Druk de stukken deeg elk in ene vorm uit of vorm vier cirkels op de bakplaat. Halveer de kerstomaten en druk ze met de bolle kant naar beneden in het deeg. Bestrooi met oregano en besprenkel aansluitend met olijfolie. Laat alles opnieuw ongeveer 30 minuten rijzen. Verhit intussen de oven tot 225 graden. Bak de focaccia's in ongeveer 25 minuten gaar en goudkleurig.

Benieuwd naar meer van Janny's favoriete ovengerechten? Bekijk haar boek hier.