Eten & Drinken

Ongewone tomatensalade van Ottolenghi

Een zomer zonder tomaten is geen zomer! Maar laten we eerlijk zijn, een tomatensalade is al snel een beetje saai. Daarom hebben we, op de culinaire redactie van Koffietijd, speciaal gezocht naar een ongewone tomatensalade.

En we hebben er één gevonden! Bij Yotam Ottolenghi, in zijn nieuwe boek 'Shelf Love'. Het is fris, gezond en ja, heel ongewoon. Dit komt door de dressing die hij maakt.

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 5 tenen knoflook, in dunne plakjes
  • 35 gram verse gemberwortel, geschild en in dunne reepjes gesneden
  • 135 ml olijfolie
  • 3 - 4 limoenen, rasp 1 el van de schil en pers 3 el sap uit
  • 2 el vissaus
  • 10 gram korianderblad, grofgesneden
  • 500 gram vleestomaten, in 1 cm dikke plakken gesneden
  • 300 gram gemengde cherrytomaatjes, in verschillende kleuren en gehalveerd
  • ½ rode ui, in dunne ringen gesneden
  • zeezout en peper, naar smaak

Bereiding

Doe de knoflook, gember, olie en ½ theelepel zeezout in een sauteerpan en zet deze op halfhoog tot laag vuur. Schep om en laat het mengsel 25 minuten zachtjes smoren; beweeg de pan af en toe tot alle vaste stoffen licht goudbruin zijn. Giet de olie door een zeef in een mengkom en laat deze 10 minuten afkoelen.

Schep de vaste stoffen op een met keukenpapier bekleed bord, zodat ze ook nog krokanter kunnen worden. Klop met een vork limoenrasp, limoensap, vissaus en koriander door het afgekoelde gembermengsel, tot alles is gemengd.

Meng de tomaten, samen met 1 theelepel zout en lekker veel versgemalen peper. Schik de tomaten en rode ui op een grote schaal en schep de dressing erover, gevolgd door de krokante gember en knoflook. Serveer de salade meteen.

EXTRA TIP:
Heb je nog oud brood over? Rooster dit en strooi het over de salade heen. Geeft een extra crunch die heel lekker is.

Meer inspiratie opdoen met de recepten van Yotam Ottolenghi? Het boek 'Shelf Love' is overal te koop en staat vol met heerlijke én vooral makkelijke gerechten.