Het eiland Cyprus is lid van de Europese Unie, maar wist je dat het geografisch gezien eigenlijk bij Azië hoort? Dat is niet het enige 'ingewikkelde' aan Cyprus, het heeft een rijke geschiedenis met diverse bezettingen, waaronder in 1974 ook deels door Turkije. Daarom is het noordelijke deel heel Turks georiënteerd én is het zuiden heel Grieks georiënteerd. En ook het eten wordt hierdoor beïnvloed.
Tzatziki vind je dus zeker ook op Cyprus. Receptenboek schrijfster Georgina Hayden beschrijft, in haar receptenboek 'Cyprus', welke heerlijke gerechten hier worden gemaakt. En een goede, frisse tzatziki vinden we op de culinaire redactie van Koffietijd altijd lekker!
voor 4 tot 6 personen
Rasp de komkommer boven een mengkom. Roer er 1 theelepel zeezout(vlokken) door (gebruik je fijn zeezout dan volstaat een halve theelepel) en schep de komkommer in een schone, fijne zeef. Zet deze in een mengkom en laat de komkommer 1 uur uitlekken. Schep af en toe om, om zoveel mogelijk vocht kwijt te raken. Schep de komkommer na 1 uur in een grotere mengkom.
Rasp de gepelde teen knoflook erboven en voeg de gedroogde munt en een flinke snuf gemalen zwarte peper toe. Schep intussen de yoghurt in de fijne zeef en laat staan, zodat het overtollige vocht eruit kan lopen. Schep de yoghurt, als deze is uitgelekt, in de kom met de komkommer.
Voeg 2 eetlepels extra vierge olijfolie toe, citroensap naar smaak én roer alles goed door elkaar. Besprenkel met wat olijfolie en wat extra gedroogde munt om te serveren.
Meer inspiratie opdoen met heerlijke mediterrane recepten? Het receptenboek 'Cyprus' is overal te koop.