Eten & Drinken

Ingemaakte paprika met knoflook

Ingemaakte groente is tegenwoordig hartstikke populair. Ook bij Koffietijd hebben we het al regelmatig erover gehad. Het is namelijk heel lekker, maar vooral ook goed voor je darmen.

Eigenlijk kun je van alles inmaken. We kennen natuurlijk zuurkool, wat gewoon ingemaakte witte kool is. Maar vanuit de Indonesische keuken kennen we ook Atjar en daar kun je allerlei variaties mee maken. Komkommer, kool, wortel. Noem het maar op!

Dus toen we het boek 'Samen Eten' van Jamie Oliver aan het doorbladeren waren viel ons oog al snel op deze ingemaakte rode paprika met knoflook. Je kunt het 2 a 3 weken bewaren in de koelkast, maar iets zegt ons dat die pot de eerste week niet 'overleeft'. Daar is deze veel te lekker voor!

Ingrediënten

voor 2 potten van 1 liter

  • 500 ml witte wijnazijn
  • 500 ml water
  • 4 tl basterdsuiker
  • 4 tl mosterdzaad
  • 4 tl zeezout
  • 4 rode paprika's
  • 4 verse rode pepers
  • 4 tenen knoflook
  • 1 grote rode ui
  • 4 takjes tijm

Bereiding

Doe de witte wijnazijn met 500 ml water in een kleine braadpan en voeg de basterdsuiker, mosterdzaadjes en 4 theelepels zeezout toe. Leg een deksel op de pan (ook om te voorkomen dat je hele huis naar azijn gaat ruiken) en breng zachtjes aan de kook. Verwijder ondertussen de steeltjes en zaadjes van de rode paprika en snijdt deze in brede ringen van een halve centimeter.

Snijd de rode pepers in de lengte doormidden en verwijder de zaadjes en zaadlijsten (tenzij je er wat pit in wilt houden natuurlijk). Pel de knoflook en rode ui en snijd deze in dunnen plakjes en ringen. Doe alles in de pan, hussel de tijm erdoor en zet iets zwaars erop om alles in het hete azijnmengsel ondergedompeld te houden.

Laat 1 minuut pruttelen, draai het vuur uit en laat afkoelen. Verdeel de groenten over schone, droge potten of bakken naar keuze en giet het kookvocht erbij. Druk de groenten stevig aan, zodat alles zoveel mogelijk ondergedompeld is - vul de potten zo nodig af met een 50:50 mengsel van water en azijn. Maak de potten dicht en zet ze in de koelkast.

Meer inspirerende recepten nodig? Het boek 'Samen Eten' van Jamie Oliver is overal te koop.