Eten & Drinken

IJssandwich met rabarberijs en gemberkoekjes

Culinair redacteur Bibi Loomans was te gast bij ijssalon Roberto Gelato in Utrecht waar ze het lekkerste, verse ijs mocht proeven. Met het rabarberijs dat ze meenam heeft ze een recept gemaakt: een ijssandwich.

Een boterham met ijs? Ja, je leest het goed. Maar niet een gewone boterham natuurlijk én geloof ons, het is echt overheerlijk! En heb je geen rabarberijs, of is dat niet je favoriete smaak? Geen probleem, je kunt het eigenlijk met alle smaken maken, dus leef je uit.

Ingrediënten

voor de gemberkoekjes 

  • 150 gram bloem 
  • 50 gram havermout 
  • ¾ tl bakpoeder 
  • ½ tl baksoda 
  • ½ tl zout  
  • 150 gram lichtbruine basterdsuiker 
  • 2 bolletjes stemgember, fijngehakt 
  • 85 ml zonnebloemolie  

Bereiden

Verwarm de oven tot 180 graden.

Meng de bloem, havermout, bakpoeder, baksoda, zout en de suiker door elkaar met een lepel. Voeg de stemgember toe. Meng in een andere kom de natte ingrediënten met elkaar: de zonnebloemolie, vanille extract en twee theelepels water.

Meng de natte ingrediënten door de droge en mix door elkaar tot je een koekjesdeeg hebt. Laat dit een halfuur koud worden in de koelkast. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Rol een balletje van je handen, zo groot als een golfbal en verdeel deze op de bakplaat. Druk de balletjes iets platter. Zorg dat je genoeg ruimte overhoudt tussen de koekjes, anders plakt alles aan elkaar en wordt het één grote koek.

Bak de koekjes 12-15 minuten in de oven tot ze goudbruin en knapperig zijn. Laat de koekjes afkoelen. Pak een koekje en leg hier een bolletje ijs tussen. Druk het bolletje plat met een lepel. Doe hier nog een koekje bovenop en druk dit voorzichtig op elkaar. Klaar is je ijssandwich.