Eten & Drinken

Gehaktballetjes met boerenkoolpesto uit de oven

Hier hebben we zin in! Deze keer staat er een ouderwetse gehaktbal met een moderne twist op het Koffietijdmenu. Door de korte bereidingstijd kun je lekker lang relaxen. En vervolgens een heerlijk gerecht op tafel zetten. Genieten maar!

Bij dit recept van Delicious magazine kun je ervoor kiezen om zelf boerenkoolpesto te maken of je koopt gewoon lekker een potje pesto naar keuze uit de supermarkt. Waar jij trek in hebt!

Ingrediënten

voor 4 personen

  • 500 gram venkelworstjes
  • 1 losgeklopt ei
  • 200 gram vers broodkruim
  • 65 gram boerenkoolpesto (zie recept hieronder), of gewone pesto
  • 4 tenen knoflook, fijngehakt
  • 1 bosje oregano, losse blaadjes
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 rode ui, fijngehakt
  • 700 ml gezeefde tomaten
  • 100 gram mozzarella, grof geraspt
  • basilicumblaadjes als garnering

Bereiding

15 minuten bereiding + 20 minuten opstijven + 20 minuten in de oven 

  1. Duw het vlees uit de worstjes en meng het in de kom met het ei, broodkruim, de pesto en één teen knoflook
  2. Hak de helft van de oregano grof en meng dat erdoor
  3. Voeg zout en peper toe naar smaak
  4. Rol met vochtige handen de balletjes van 6 centimeter van het mengsel. Leg deze vervolgens op een bord en laat ze 20 minuten opstijven in de koelkast
  5. Verhit de oven voor op 200 graden Celsius
  6. Verhit de olijfolie in en ovenbestendige braadpan op matig vuur. Leg de gehaktballetjes erin en bak deze al kerend op 6 á 7 minuten of tot ze rondom bruin zijn
  7. Haal de gehaktballetjes uit de pan en zet opzij
  8. Doe de ui en de overgebleven 3 tenen knoflook in de pan en bak ze 3 minuten al roerend tot de ui glazig is
  9. Roer de tomatensaus en de rest van de oregano erdoor, voeg zout en peper toe en breng het zachtjes aan de kook
  10. Leg de gehaktballetjes terug in de pan en bestrooi ze met de mozzarella. Zet de pan 15 tot 20 minuten in de oven, tot de gehaktballetjes gaar zijn en de kaas borrelt
  11. Om het gerecht af te maken, voeg je er nog wat zout en peper toe en als laatste de basilicum

Recept boerenkoolpesto

Dit heb je nodig

  • 100 gram boerenkool
  • 100 gram cashewnoten
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram belegen kaas
  • 120 ml olijfolie

Aan de slag!

  1. Kook 100 gram boerenkool in een bodem water met zout voor 10 minuten lang
  2. Rooster de cashewnoten in een droge koekenpan op middelhoog vuur en schud regelmatig om 
  3. Giet de boerenkool goed af en maal dit met de noten, 1 teen knoflook, 50 gram belegen kaas en 120 ml olijfolie tot een grove pesto