Panpizza, lekker makkelijk voor het weekend

Als je aan een pizza denkt denk je aan heerlijke Italiaanse ingrediënten, knapperige bodems én de geur van basilicum. Kleine waarschuwing voor Italianen die dit recept lezen: nee, deze panpizza is niet zoals ze in Italië worden gemaakt! Maar het is nog steeds overheerlijk.

Inderdaad, een traditionele pizza is het niet. Maar een panpizza is inmiddels wel onderdeel geworden van het pizza arsenaal van veel huishoudens in Nederland. Bestel je een pizza, dan staat een panpizza vrijwel zeker op het bestelmenu. Maar waarom bestellen als je het net zo makkelijk zelf kunt maken thuis? Lekker vers, met heerlijke ingrediënten. Dus, het is vrijdag pizza avond!

Ingredienten

voor 2 a 4 personen

Deeg:

  • 180 gram zelfrijzend bakmeel
  • ½ tl bakpoeder
  • 150 gram yoghurt

Tomatensaus:

  • 1 groot blikje tomatenpuree (mutti)
  • 1 sjalot of witte ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 2 tl gedroogde basilicum
  • zeezout en zwarte peper

Toppings:

  • 2 bollen buffelmozzarella
  • bakje cherrytomaten, mag verschillende kleuren
  • 1 klein zakje rucola, gewassen
  • extra vergine olijfolie

Keukenspullen:

  • steelpannetje, 2 koekenpannen van gelijke grootte met deksel

Bereiding

Meng de ingrediënten voor het deeg en kneed tot het zacht en soepel is. Verdeel in 2 gelijke stukken en druk iets platter.

Snipper ui fijn en hak de knoflook fijn. Verhit een scheutje olie in een steelpannetje en fruit de ui ongeveer 4 minuten. Voeg knoflook, tomatenpuree, oregano en basilicum toe en bak een paar minuten mee. Voeg vervolgens een paar eetlepels water toe om de saus een beetje te verdunnen. Breng op smaak met zout en peper. Doe het vuur uit. En laat even staan.

Verhit 2 koekenpannen met een scheut milde olijfolie op middelhoog vuur. Druk het deeg over de hele bodem van de pannen, bestrijk het deeg met olie en bak ze ongeveer 8 minuten en keer om. Snijd de mozzarella in dunne plakjes en de cherrytomaten door de helft. Bestrijk de panpizza’s met de tomatensaus en beleg met mozzarella, cherrytomaten.

Bak de pizza’s nog 5 a 8 minuten vuur laag met deksel. Garneer af met olijfolie vergine en rucola.

Extra tip

Speel met je favoriete ingrediënten als toppings.

Meer lekkere recepten