Traybake met koolvis, prei en aardappelen

Traybake komt van ‘baking tray’, wat bakplaat betekent. Dit gerecht is dan ook een soort eenpansgerecht voor in de oven. Super makkelijk te maken en heel lekker!

Omdat het deze week 'Bewuste Visweek' is maakt London dit gerecht vandaag met koolvis! Koolvis komt uit dezelfde visfamilie als de kabeljauw. Gewoon in de supermarkt te krijgen. Enige echt zichtbare verschil met kabeljauw is dat het vlees van de kabeljauw wat witter is. Toch eten we meer koolvis dan we denken, want het wordt in veel vriesverse visproducten gebruikt én surimi wordt bijvoorbeeld ook van koolvis gemaakt. Maar vandaag gaat de vis dus de oven in!

Ingrediënten

  • 4 koolvisfilets
  • 2 stuks prei
  • 450 gram krieltjes met schil
  • 130 ml slagroom
  • 3 el kappertjes
  • 2 tenen knoflook
  • 2 el verse dille
  • 2 tl mosterd olijfolie
  • zeezout en zwarte peper

Bereiding 

Begin met het voorverwarmen van de oven op 200 graden Celsius. Boen de krieltjes schoon en halveer ze. Vervolgens kook je de halve krieltjes voor ca. 5 minuten in gezouten water beetgaar. Giet daarna de krieltjes af en laat ze droogstomen.

Halveer ondertussen de preien in de lengte en snijd het frisgroene deel van de prei in dunne halve ringen. Daarna begin je ook met de knoflook en dille fijn te hakken.

Ga dan verder met de krieltjes. Schep de krieltjes om met 2 eetlepels olie en voeg wat peper en zout toe. Verdeel daarna de halve krieltjes over een bakplaat of in een ovenschaal. Rooster ze ongeveer 15 minuten en schep ze tussendoor een keer om.

Wanneer de krieltjes in de oven zitten verhit je 1,5 eetlepel olie in een hapjespan. Voeg de prei toe en roerbak deze ca. 5 minuten tot het wat zachter wordt. Voeg dan de knoflook toe en bak dit nog een minuutje mee.

Voeg de room, mosterd, een flinke scheut heet water en 2 eetlepels kappertjes toe en breng dit allemaal zachtjes aan de kook. Laat het vervolgens een paar minuten inkoken op laag vuur. Meng tot slot 2 eetlepels dille erdoor en giet dit mengsel over de krieltjes.

Verder met de vis! Maal wat zout en peper over de koolvis, leg deze op de prei en krieltjes en bak dit nog ongeveer 7 minuten mee tot de koolvis net gaar is. Haal de ovenschaal of bakplaat uit de oven en verdeel de koolvis, prei en aardappels over de borden.

Garneer tot slot het gerecht met wat kappertjes en dille. Smakelijk eten!

Meer lekkere recepten