Limabonen in tomatensaus

Dit gerecht is een echte (eiwit)knaller en omdat het uit de oven komt heeft het nog meer diepgang. Als je dit een dag van tevoren maakt, zijn de smaken nog optimaler en dansen ze in je mond.

Limabonen zijn rijk aan ijzer en nog veel meer moois, zoals zink, fosfor, kalium en calcium. De smaak is romig en boterachtig, erg lekker met tzatziki.

Ingrediënten

voor € 1,50 per persoon

  • 3 tenen knoflook
  • 1 rode ui
  • 2 wortels
  • 2 stengels bleekselderij
  • olijfolie
  • 1½ tl gedroogde oregano
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik
  • 1 kaneelstokje
  • versgemalen zwarte peper en Keltisch zout
  • 500 gram limabonen uit blik
  • ½ klein bosje bladpeterselie

Bereiding

Verwarm de oven voor tot 180°C.

Snijd de knoflook fijn. Was de wortels, maar schil ze niet. Snijd ze in stukken van 3 cm. Snijd de bleekselderij in stukjes. Zet en grote ovenbestendige braadpan op middenlaag vuur, schenk er 3 eetlepels olijfolie in en voeg de fijngesneden groenten toe. Fruit 8 minuten en roer dan de oregano en tomatenpuree door, Bak 1 minuut mee, voeg de gepelde tomaten, kaneel en 250 ml water toe. Breng aan de kook en laat 7 minuten op laag vuur koken. Voeg peper en zout toe.

Schep de bonen in de tomatensaus. Roer god door, leg het deksel op de pan en zet 25 minuten in de oven. Haal uit de oven, roer er en scheutje water door of groentebouillon en zet zonder deksel 15 minuten terug in de oven. Haal de pan weer uit de oven, roer en flinke scheut olijfolie door de tomatensaus en zet nog 5 minuten terug. Hak de peterselie fijn. Haal voor de laatste keer uit de oven (eigenlijk is dit al een work-out, hé), laat 5 minuten op het aanrecht rusten en serveer warm. Maak af met de peterselie.

Smaakt goed met stokbrood en rijst.