Franse boeuf bourguignon met aardappelpuree

Vandaag staat er een heerlijk bourgondisch gerecht op het menu! De naam zegt het al, Boeuf Bourguignon, ofwel 'Rund op zijn Bourgondisch'. Het gerecht komt uit de streek Bourgogne. Het is het allerlekkerst met spekjes en een goede aardappelpuree volgens London's recept!

Ingrediënten

Voor 4 à 6 personen

  • 1.200 gram rundstoofvlees, in blokjes
  • 200 gram gerookte spekblokjes
  • 2 uien, gesnipperd
  • 1 kleine winterpeen, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook, gehakt
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 2 takjes verse tijm
  • 1 takjes rozemarijn
  • 4 laurierblaadjes
  • 275 ml rode wijn
  • 2 runderbouillonblokjes
  • 185 gram kastanjechampignons, snijd in niet te dunne plakjes
  • 4 el zilveruitjes uit een potje
  • 19 gram peterselie, gehakt olijfolie om in te bakken  

Voor de aardappelpuree

  • 1 kg kruimige aardappelen
  • 150 ml volle melk
  • 30 gram ongezouten boter
  • ½ tl nootmuskaat

Bereiding

We beginnen met stoofvlees. Bak het rundvlees rondom bruin aan. Doe dit eventueel in gedeelten als je pan niet groot genoeg is. Voeg daarna het spek toe en bak dit een paar minuten mee. Doe dan de gesnipperde ui, knoflook en winterpeen. Wanneer de ui en winterpeen goed zijn meegebakken mag de tomatenpuree erbij. Bak het geheel nog voor een paar minuutjes voordat je verder gaat met de rest.

Na een tijdje schenk de wijn in de pan en voeg je de tijm, rozemarijn, de laurierblaadjes en bouillonblokjes toe. Zorg ervoor dat het vlees net onder het vocht staan. Zo kan dit goed door garen. Voeg als het nodig is wat water toe. Laat dit alles minstens 2,5, a 3 uur op laag vuur stoven. Er moet wil beweging zijn in de pan, dus je kan het tussendoor een aantal keren doorroeren. Maar dit moet minimaal en dus niet te vaak! Mocht het vocht te snel verdampen, voeg dan een scheutje heet water toe. Na 2,5 stoven kun je de champignons en de zilveruitjes toevoegen aan het stoofvlees.  

Wanneer je het vlees lekker laat sudderen kun je de aardappelpuree bereiden, iets wat echt het allerlekkerste is bij Boeuf bourguignon! Daarvoor schil je de aardappelen en snijd je deze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in water met eventueel zout voor 20 minuten tot ze gaar zijn. Giet ze vervolgens af en laat de aardappelen in de kookpan op de kleinste pit en op laag vuur in 2 minuutjes droog koken. Dit is belangrijk voor de puree want hoe minder vocht in de aardappelen, hoe luchtiger de aardappelpuree!  

Ondertussen verwarm je de melk in een steelpan op laag vuur, maar zorg ervoor dat de melk niet gaat koken! Stamp dan de aardappelen fijn met de pureestamper (of pureeknijper). Voeg de melk en boter toe en roer alles luchtig door met een garde tot de boter helemaal gesmolten is. Breng tot slot de aardappelpuree op smaak met de nootmuskaat, peper en eventueel zout.  

Voordat je alles gaat serveren roer je de peterselie door de saus. Serveer dan de Boeuf bourguignon samen met de aardappelpuree op een bord en strooi er eventueel nog een beetje peterselie overheen voor de show. Bon Appétit!  

Tip van London: Als je de Boeuf Bourguignon een dag van tevoren maakt is de smaak nog beter!

Meer lekkere recepten