Indische smoor uit Katwijk

Vandaag maakt het duo De Vrouw met de Baard, bestaande uit Mas van Putten en Carl Lemette, een heerlijke Indische smoor. Het recept komt uit hun nieuwe kookboek 'Jiwa'. Deze smoor is nét even anders dan we gewend zijn. Het wordt namelijk geserveerd in een taco!

"Bij dit gerecht denken we altijd aan de overgrootmoeder van Mas, Oma Daadje. Als je haar kamer in kwam, stapten je zintuigen Indonesië binnen. We laten het pannetje net zolang pruttelen tot we weer in de kamer van Oma Daadje staan."

Ingrediënten

voor 6 personen

Voor de smoor:

  • 1 kilo sukade-runderlappen
  • versgeraspte nootmuskaatnoot, naar smaak
  • versgemalen zwarte peper en zout
  • 3 el sambal brandal
  • zonnebloemolie, om in te bakken
  • 6 knoflooktenen, geplet en fijngesneden
  • 4 grote uien, grof gesneden
  • 12 kruidnagels
  • 12 laurierblaadjes
  • 4 el Chinese rijstazijn
  • 1 liter water
  • 4 maggiblokjes
  • 6 el ketjap manis
  • 18 taco’s, gefrituurd
  • 1 maiskolf, geroosterd en in stukken
  • 3 tomaten, in stukjes
  • handje korianderblaadjes, grof gesneden

Voor de kimchihangop:

  • 4 el Griekse dikke yoghurt (10% vet)
  • 2 el kimchi

Bereiding

Hang de avond ervoor, of als je het vergeten bent een paar uur van tevoren, de yoghurt uit in een schone kaasdoek of theedoek boven een kom. Haal de yoghurt uit de doek en leg de hangop in een schone kom. Maal de kimchi fijn met een staafmixer en sla het langzaam door de hangop. Zet
koel weg tot serveren.

Bestrooi de runderlappen met de versgeraspte nootmuskaat, peper en zout en smeer ze in met de sambal. Verhit de zonnebloemolie in een braadpan en braad de runderlappen even bruin aan op hoog vuur. Haal ze uit de pan en bak de knoflook, ui, kruidnagel en laurierblaadjes aan. Blus af met de rijstazijn.

Voeg het water met de maggiblokjes en de ketjap manis toe. Leg de sukadelappen in het vocht en laat 2½ tot 3 uur prutten tot het vlees uit elkaar valt. Het vlees mag op sommige plekken donker kleuren.

Natuurlijk kun je de smoor eten met witte rijst. Je kunt er ook iets nieuws van maken door het op een gefrituurde taco te leggen en te combineren met de kimchihangop. Garneer met de mais, tomaten en
koriander.

Bestel hier het boek 'Jiwa'