Moong Dal Pakoda van Mama Prerna

Vandaag hadden we bezoek in de keuken van mama Prerna en mama Luba, twee kokende mama’s van Mama’s Koelkast! Samen met oprichter Aaliyah en London gaan ze wereldse gerechten voor ons koken.

Het recept van Mama Prerna heeft voor ons een Indiaas gerecht: Moong Dal Pakoda. Dit gerecht bestaat uit gele Moong Dal linzen met heerlijke specerijen en een lekkere koriander-munt chutney!

Ingrediënten  

Pakodas
(voor 20-30 pakodas)

Bereidingstijd: 40 minuten (inclusief inweken van de Moong Dal linzen)    

  • 1 kopje gele Moong Dal linzen
  • 30 gram spinazie
  • 1 kleine wortel
  • 1 gele ui
  • stuk gember
  • 14 tl kurkumapoeder
  • 14 theelepel garam masala
  • ½ tl zout
  • ½ tl komijnzaad
  • bakolie  

De koriander-munt chutney

Bereidingstijd: 10 minuten

  • 1 kop gehakte korianderblaadjes met steel (stengel heeft meer smaak)
  • ½ kopje muntblaadjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 tl suiker
  • 1 groene peper
  • 1 el citroensap
  • 2 ijsblokjes
  • 1 el yoghurt
  • zout naar smaak

Bereiding

Van de Moong Dal Pakodas

Voor het maken van deze pakodas begin je met het weken van de Moong Dal linzen voor 20 minuten in water. Was daarna de linzen 2 á 3 keer met koud water. Wanneer je de Moong Dal linzen laat weken ga je verder met de groenten.  Hak de spinazie en de gele ui fijn. Rasp de wortel en snijd de gember in plakjes.  

Zeef vervolgens de Moong Dal linzen.  Maal de gezeefde Moong Dal in een keukenmachine samen met de gemberplakjes. Let op: zorg ervoor dat het beslag dik is! Dus voeg geen water toe.  

Wanneer het beslag mooi glad is doe je de gemalen gele linzen in een grote kom. Voeg de gesneden groenten, de geraspte wortelen en alle kruiden aan het beslag toe. Meng dan alles goed door.  

De mix is dan nu klaar om te bakken! Verhit hiervoor 4 á 5 kopjes olie in een pan met antiaanbaklaag op middelhoog vuur. Schep dan wat pakodas-beslag op een eetlepel of pak een klein deel in je hand. Laat deze vervolgens vallen in de pan. Je kunt er een aantal tegelijk doen. Bak vervolgens de pakodas mooi goudbruin. Maak net zoveel pakodas tot het beslag op is. Laat ze na het bruinbakken op keukenpapier uitlekken.  

Voor het opdienen kun je de pakodas allemaal op een mooie schaal leggen. Tip van mama Prerna: serveer ze warm samen met munt en de koriander-munt chutney!  

Bereiding van de koriander-munt chutney

Voor het maken van de koriander-munt chutney gebruik je een blender of smoothiemaker. Gooi de gehakte korianderblaadjes, de muntblaadjes, de knoflookteentjes, suiker, groene peper, citroensap, ijsblokjes en de yoghurt in de blender. Mix dit alles tot een gladde pasta. Het kan eventjes duren tot dat alles goed gemixt is. Tot slot kun je wat zout toevoegen op smaak.    

Serveer de korander chutney bij de Moong Dal Pakodas. Ook hierbij een kleine tip van mama Prerna: strooi een klein beetje Chaat Masala over de pakodas met de chutney. Chaat Masala is een heerlijke Aziatische kruidenmix en geeft nog wat extra smaak aan dit Indische gerecht!

Mama's Koelkast

Er gaat natuurlijk niets boven een vers bereide maaltijd van onze moeders, waarin je de liefde in proeft! Die maaltijden vind je bij 'Mama's Koelkast'. 'Mama's Koelkast' is een cateringbedrijf, waar aangesloten mama's met diverse culturele achtergronden afhaalmaaltijden bereiden. Met veel passie en liefde koken zij gerechten volgens oude familierecepten uit hun traditionele keuken. Naast de verzorging van catering, biedt Mama's Koelkast' ook kookworkshops aan en beschikt het over de Mama's Academy, waar vrouwen een interne opleiding kunnen volgen. Dit kan 'Mama's Koelkast' mede dankzij een bijdrage vanuit het VriendenLoterij Fonds.